Fontos

A néhány fokos Dunából húzták ki a rendőrök az öngyilkosságra készülő férfit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Közép-Európa ellátásbiztonságát erősítheti a Mol felmentése az uniós szankciók alól

Február 5-én életbe lép az orosz kőolajból készített termékek exporttilalma, ami érzékenyen érintené a Mol finomítóinak működését. Ám a magyar kormánynak itt is sikerült kedvezményeket kiharcolnia.

 

Teljes behozatali tilalom lesz minden típusú olajra, ami Oroszországból érkezik. Ezt még tavaly nyáron jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az első intézkedés december 5-én lépett életbe. A magyar kormány ugyanakkor kiharcolta, hogy a szállítási tilalom ne vonatkozzon a csővezetékes szállításokra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezt nagyon fontos sikerként könyvelte el.

 „Magyarország kőolajellátása csak akkor lehetséges fizikailag, hogy ha Oroszországból tudunk kőolajat venni. Ez nem ízlés kérdése, ez nem egy politikai állásfoglalás, ez a fizikai valóság. És mi nem akarjuk, hogy Magyarország energiaellátása veszélybe kerüljön” – mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó tartalom

Február 5-től újabb szankció lép életbe, ami már megtiltja az orosz kőolajból készített termékek, például a gázolaj termékek kereskedelmét is. Ám a magyar kormány több régiós kormánnyal együtt, ezúttal is sikeresen érte el, hogy 2023. február 5-e után is tudjon kőolajtermékeket értékesíteni a százhalombattai és a pozsonyi finomító a régiós országokba olyan arányban, amilyen arányban nem orosz eredetű kőolajat, és finomítói alapanyagot tud bekeverni a két üzem, a gyártás során.

Mivel a pozsonyi finomítóban nagyjából 30 százalékig tudják felvinni a tengeri beszállítású nem orosz kőolaj feldolgozási arányát – a százhalombattai finomítóban már jelenleg is nagyjából ez a bekeverési arány – így

körülbelül 30 százaléknyi mértékig kaphatnak majd felmentést a szlovákok és a magyarok is a régióba történő üzemanyagexport terén.

A Mol szakemberei szerint a pozsonyi finomítót érintő könnyítés a cseh, az osztrák és a lengyel ellátásbiztonságot fogja növelni. A 30 százalékos export lehetőség ugyanakkor arra ösztönöz, hogy minél több tengeren érkező olajat dolgozzanak fel, így csökkentve az orosz, ural típusú nyersolaj részarányát a feldolgozás során.

Szakemberek szerint a magyar kormány által elért újabb mentesség nemcsak az ellátásbiztonságát növeli Közép-Európában, hanem itthon hozzájárulhat például a magas dízelárak csökkenéséhez is.

Kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még