Terrortámadás

Ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre bizakodóbbak a cégek és az emberek – derül ki a Századvég felméréséből

Javult a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete – derült ki a Századvég Konjunktúrakutató 2023. januári felméréséből. A negatív hatásokat továbbra is a háború és a szankciók okozzák, a konjunktúraérzet jelentősebb javulására pedig akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik a nagy bizonytalanság, és tartósan alacsony árak alakulnak ki.

A Századvég Konjunktúrakutató 2023. januári felmérése alapján a lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete is javult. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index –29,9-ről –22,4-re emelkedett, a vállalati mutató értéke pedig –21,9-ről –16,4-re változott. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását továbbra is az orosz–ukrán háború, a szankciók okozta magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg. A pénzügyi, devizapiaci és az árupiacokon tapasztalható, az előző időszakoknál kisebb turbulenciák a bizonytalanságot csökkentették. Ugyanakkor a konjunktúraérzet jelentősebb javulására akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció jelentősen mérséklődik, továbbá az energiapiacokon megszűnik a nagy bizonytalanság, és tartósan alacsony árak alakulnak ki – derül ki a Századvég legújabb elemzéséből.

(Forrás: Századvég)

A lakossági konjunktúraindex négy alindexe javult az előző havi értékéhez képest, így összességében az index is kedvezőbbé vált a decemberihez viszonyítva. A legkedvezőbb továbbra is a foglalkoztatási helyzet megítélése, amelynek értéke az előző havi –11,9-ről – 4,8-re emelkedett. Legnegatívabban a háztartások az inflációs folyamatokat ítélik meg, ennek alindexe minimális mértékben, –93,0-ról –91,6-re javult. A gazdasági környezet megítélése az előző havi –42,2 pontos értékről –31,6-re emelkedett, míg az anyagi helyzeté –25,0 után –17,9 lett.

(Forrás: Századvég)

Fontos kiemelni, hogy mindegyik lakossági kérdésre az előző hónaphoz képest kedvezőbb válaszok születtek.

A legnagyobb pozitív irányú elmozdulás a lakosság esetében a forint-euró árfolyam következő évi alakulását illetően fogalmazódott meg. Ugyanis 13,5 százalékponttal kevesebben várnak jelentős romlást, míg 1,8 százalékponttal többen becsülnek kismértékű gyengülést. 5,1 százalékponttal többen prognosztizálnak változatlanságot, 5,6 százalékponttal többen várnak kismértékű erősödést.

Továbbá 0,3 százalékponttal többen vannak, akik szerint jelentősen erősödik a forint árfolyama az euróhoz képest.

(Forrás: Századvég)

A vállalati felmérés esetében mind a négy alindex értéke kedvezőbbé vált az előző hónaphoz képest. A gazdasági környezet mutatója az előző havi –41,7-ről –33,0-re, az iparági környezeté –22,4-ről –16,9-re, a termelési környezeté –13,2-ről –9,1-re javult, míg az üzleti környezeté –33,2-ről –26,3-re javult.

(Forrás: Századvég)

A vállalatok a legnagyobb javulást (januárban, decemberhez képest) a következő egy évben az üzleti környezet változását illetően várnak. Átlagosan ugyanis a vállalatok 19,8 százaléka vár kicsit jobb, míg 1,2 százalékuk sokkal jobb irányba változó üzleti környezetet. Előbbi 6,3 százalékpontos javulás, míg utóbbi 0,2 százalékpontos gyengülés. A kicsit rosszabb lesz kategóriát 8,7 százalékkal, míg a sokkal rosszabb lesz kategóriát 4,7 százalékkal kevesebben prognosztizálnak a következő évre.

A vállalatok összességében leginkább a rendelésállomány jelenlegi szintjével kapcsolatosan borúlátóak. A megkérdezett vállalatok 36,3 százaléka (3,2 százalékpontos emelkedés az előző hónaphoz viszonyítva) szerint a rendelésállomány az évnek ebben az időszakában alacsony. Míg 7,2 százalék (4,0 százalékponttal alacsonyabb a decemberi aránynál) szerint magas. A vállalatok az átlagos rendelésállomány kategóriát közel ugyanolyan arányban (52,8 százalék az előző havi 52,9 százalék után) jelölték meg.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még