Baleset

Baleset lassítja a forgalmat a főúton, ahol három autó ütközött össze

Kulturális programok sokaságával ünneplik a magyar kultúrát

| Szerző: hirado.hu
A hétvégén, és főleg a mai napon oszágszerte kulturális programok sokaságával ünneplik a magyar kultúrát. Veszprémben, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat megnyitóját is ehhez az alkalomhoz igazították. Látványos zenei műsorral és színházi show-val várták a látogatókat.

A magyar kultúra napjához igazodva szombaton este tartották az Európa Kulturális Fővárosa megnyitóját Veszprémben. Látványos zenei programokkal és utcaszínházi show-val várták a látogatókat. A belvárosban néptáncosok perdültek táncra, sőt, több helyszínen is bemutatkoztak, mindenütt nagy sikerrel.

Ennek a megélése, átadása, tovább örökítése, vagy egyáltalán csak a hirdetése, hogy milyen izgalmas, milyen gazdag ez a népi kultúra, mindenféleképpen fontos része lehet egy ilyen nagyszabású eseménynek” – mondta Vastagh Richárd néptáncpedagógus.

A hagyományos népzenei értékek mellett a modern, elektronikus zene és az igazi parti hangulat váltotta egymást.

Nagyon vártuk a programokat, a fények azok lenyűgözők voltak” – mondta egy látogató.

A programok a magyar kultúra napján is tovább folytatódnak Európa kulturális fővárosában. Építészeti értékeket felfedező városséta, gasztronómiai programok és több színházi előadás is várja a látogatókat.

Minden évben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Éppen 200 éve, 1823-ban ugyanis ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz írását. Takaró Mihály irodalomtörténész, aki pár nappal ezelőtt vehette át a Madách-díjat, tavaly pedig a közmédia Tőkéczky-díját, az M1-en azt mondta: Kölcsey közbenjáró imádságával kegyelmet kér a nemzetnek.

Kölcseynek az a csodája, hogy ő egyszerre volt homo moralis, homo estetikus, vagyis az erkölcsös, illetőleg a művészember, és ő volt az, aki a magyar nemzet akkori sorskérdéseit először teljes panorámájában mutatta be” – mondta Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész.

„A kormány a kultúrát nem szűk értelemben veszi, tehát nem csak művészeti alkotásokat, festményeket vagy zenei előadásokat ért rajta, mert a kultúra maga az életmódunk, az észjárásunk” – erről beszélt a kulturális és innovációs miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Csák János hozzátette: „az elmúlt 1100 évben, bármilyen viharos is volt a történelmünk, az Isten, család, haza háromszög számunkra a túlélést jelentette”. Arról is beszélt: öt órára közös Himnusz szavalást hirdettek a Kárpát-medence és a világ magyarsága számára. Az országház főlépcsőjén 17 órakor száz hazai és száz határon túli gyermek fogja szavalni a himnuszt, ezzel egy időben az ország különböző pontjain, színházakban, városi rendezvényeken tesznek majd ugyanígy.

Szerintem ezzel nem csak arról van szó, hogy tiszteletünket tesszük egy nagy alkotó zseni műve előtt, hanem bizonyítjuk, hogy ma is egy közösség vagyunk, ma is vannak közös értékeink és ez maga a kultúránk” – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott megemlékezésen Szatmárcsekén 2023. január 22-én (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher).

Ajánljuk még