Fontos

Harry herceg halálra rémült az édesapja miatt

Hatékonyabbá és gyorsabbá válhat a betegellátás: egységes háziorvosi és sürgősségi ügyeleti rendszert vezetnek be

Február elsejétől változik a háziorvosi ügyeleti rendszer – az önkormányzatoktól az Országos Mentőszolgálathoz kerül át a szervező munka nagy része. A rendszert először Hajdú-Bihar vármegyében vezetik be. A cél az, hogy ne csak hatékonyabbá, hanem gyorsabbá is váljon a betegellátás – hangzott el az M1 Híradóban.

 

Míg eddig minden háziorvosi ügyeletet más és más melléken lehetett hívni, addig hamarosan egy egységes hívószámot vezetnek be, a 1830-at, ahol az Országos Mentőszolgálat fogadja majd a telefonokat. A hívásokat a betegek állapota alapján rangsorolják, hogy mindenki a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb ellátást kapja.

„Ha valaki tárcsázza a számot, akkor az ott ülő szakemberünk egyrészt a panaszok, tünetek alapján minőségbiztosított módon a megfelelő megoldást nyújtja, ez lehet telefonos tanácsadás, lehet az ügyelet kiküldése, de lehet azonnali mentőbeavatkozás is, hiszen hogyha valakinek infarktusa van, akkor minden perc számít” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyeleti rendszer is változik. Hétköznap délután négy és este tíz óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel nyolc és délután kettő óra között háziorvosi ügyelet működik majd, ezután pedig az Országos Mentőszolgálat veszi át a feladatokat.

„Az egységes rendszer célja, hogy a betegeknek az eddiginél jobb ellátást biztosító rendszer jöjjön létre országszerte”

– mondta az M1-nek Békássy Szabolcs, aki kiemelte: fontos mindenkinek tudnia, hogy milyen panaszokkal keresse fel a háziorvosi ügyeletet.

„Ez ügyeleti ellátást jelent, azaz jellemzően olyan tünetekkel, panaszokkal tudják itt felkeresni a betegek a kollégákat, amik a következő rendelési időig nem halaszthatók, tehát ez jellemzően egy sürgősségi ellátást jelent a korábbi gyakorlatnak megfelelően” – mondta Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

A rendszert először Hajdú-Biharban vezetik be február elsejétől, ahol tíz településen lesz háziorvosi ügyelet a meghatározott idősávokban. A tervek szerint idén év végéig – a főváros kivételével – minden térség átáll az új ügyeleti rendszerre.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még