Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

Elkezdődött a holtágak feltöltése a Kötivizig működési területén

Megkezdődött a holtágak vízpótlása a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) működési területén a múlt év végén, felkészülve ezzel az aszályos nyári időszakra – közölte az igazgatóság közleményben a honlapján.

A Tiszaugi Holt-Tiszát 116 centiméteres vízszintről 191 centiméterre, a Szajoli Holt-Tiszát 191 centiméterről 276 centiméterre töltötték fel – írták. A Tehenesi- és a Csongrád-Mámai-holtág vízpótlása december közepén kezdődött meg. A Gyova-Mámai- és a Csongrád-Mámai-holtágrendszer feltöltését az önkormányzat végezte, előbbi holtágrész vízutánpótlása már be is fejeződött. A Rázsonyi Holt-Körös töltése 85 centiméteres vízállásnál indult, a vízszint jelenleg 89 centiméter – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint kritikus a helyzet a Szolnokhoz közeli Malomzugi Holt-Zagyva esetében. Bár a csapadék hatására a vízszint ősz óta emelkedett, a jelenlegi 209 centiméteres vízállás 41 centiméterrel a megállapított ökológia szint és 151 centiméterrel a nyári maximális üzemvízszint alatt van – írták.

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége kérte fel a Kötiviziget – a levonuló árhullámot kihasználva – a holtág vízpótlására. Ez 550 centiméteres szolnoki tiszai vízállás esetén, feltöltés szempontjából kedvező helyzetben, jövő hét közepétől lehetséges – közölték.

A gravitációs vízpótlási lehetőségekkel rendelkező holtágak esetében (Alcsi Holt-Tisza, Fegyverneki Holt-Tisza, Harangzugi Holt-Körös) a jelenlegi vízszint a téli üzemrendnek megfelelő. Az alattyáni önkormányzat megkeresésére a helyi horgásztó feltöltése a zagyvai árhullám tetőzését követően kezdődik – tudatta a Kötivizig.

Ajánljuk még