Aktuális

Újabb titkosított dokumentumok kerültek elő Joe Biden házából

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bakondi György: Nemzetközi összefogással számolhatók fel az embercsempész-hálózatok

Az embercsempész-hálózatok felszámolása csak európai uniós összefogással, nemzetközi bűnüldözési együttműködéssel valósítható meg, ezt Magyarország is támogatná – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György elmondta: az európai uniós – mint Ausztria, Horvátország és Magyarország – és nem uniós nemzetállamok – mint Szerbia, Montenegró – összefogása nyomán hatékonyabb lett az unió déli határának őrizete.

Kiemelte: a magyar bűnüldöző szervek mindent megtesznek, hogy a magyar határtól távol tartsák az embercsempészeket, de úgy vélte, az embercsempész-hálózatok felszámolása csak európai uniós összefogással, nemzetközi bűnüldözési együttműködéssel valósítható meg.

Kapcsolódó tartalom

A főtanácsadó rendkívül indokoltnak tartaná az Európai Unió részéről is a fellépést, és elmondása szerint Magyarország támogatná, ha Ylva Johansson, az unió belügyi biztosa konkrét lépésekkel is az élére állna ennek az összefogásnak. Bakondi György megjegyezte: becslések szerint az embercsempész bandák bevétele a hárommilliárd eurót is meghaladta tavaly.

Elmondta még, hogy az európai operatív szerveknek, beleértve a magyart is, részletes információik vannak a balkáni útvonalon tevékenykedő embercsempész bandákról. Információi szerint a magyar határ közelében öt nagy embercsempész banda működik, amelyek egymással is konkurálnak, a közelmúlt fegyveres küzdelmei is emiatt történtek.

Jelezte: az embercsempész-hálózatok főnökei nem tartózkodnak Szerbiában, az embercsempészetet olyanok szervezik Szerbiában, akik már jogszerűen tartózkodnak az Európai Unióban, és uniós okmányaik birtokában utaznak be Szerbiába.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hírek

Bakondi György: Idén már több mint 5500 migráns akart bejutni Magyarországra
Folytatódik az intenzív növekedés tendenciája: a hajnali adatok szerint csak az idén már több mint 5500 migráns akart bejutni Magyarországra, és elfogtak ötven embercsempészt is – mondta a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Belföld
Tálib terroristákat fogtak el a határnál
Tálib harcosokat fogtak el az év elején a szerb kommandósok a magyar határkerítés túloldalán. A két férfit nemzetközi elfogatóparancs alapján terrorizmus gyanúja miatt körözték. Egyikük, Abdul Bashir – becenevén, a Kapitány – korábban mesterlövészként szolgált az afgán hadseregben, a francia hatóságok szerint sorozatgyilkosságokat követett el. A másik elfogott terrorista pedig korábban a tálibok tábornoka volt. A szerb belügyminisztérium közlése szerint élesre töltött géppisztolyaik voltak, és mindketten Magyarországon keresztül akartak az Európai Unióba szökni – számoltak be róla az M1 Híradóban.
Belföld

Ajánljuk még