Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

Minden, amit fontos tudni a középfokú írásbeli felvételi vizsgával kapcsolatban

Azok a felvételizők, akik a szombati vizsgán alapos indokkal – például betegség vagy közlekedési elakadás miatt – nem tudnak részt venni, a január 31-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak.

A középfokú felvételi rendszer stabilitást mutat, az 1999-től működő szabályok jól beváltak és minden esélyt megadnak a felkészülésre – mondta az Oktatási Hivatal elnöke pénteken az MTI-nek. Brassói Sándor azt is hangsúlyozta, az intézmények mindent megtesznek azért, hogy a szombaton tartandó felvételin részt vevő vizsgázókat nyugodt, biztonságos környezet fogadja, egyúttal minden felvételizőnek sikeres vizsgát kívánt.

Brassói Sándor közlése szerint a 10 órakor kezdődő központi írásbelin 541 helyszínen több mint 71 ezer diák töltheti ki a magyar, majd a matematika feladatlapokat. A kilencedik évfolyamra felvételizők írásbelijére 56 ezren jelentkeztek, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9100, a nyolc évfolyamoson mintegy hatezer gyermek vesz részt – ismertette az OH elnöke.

Hozzátette:

összesen 94 ezer körül lesz a felvételizők száma, de nem minden diák írásbelizik, ugyanis a középiskolák széles köre – jellemzően a szakképző intézmények – nem várják el ezt.

Azok a felvételizők, akik a szombati vizsgán alapos indokkal – például betegség vagy közlekedési elakadás miatt – nem tudnak részt venni, a január 31-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak. Az igazolást az intézményvezetőnek kell benyújtani. A forgalmi akadály igazolására központi előírás nincs, ilyen esetben az intézményvezetővel kell a szülőnek egyeztetnie – közölte az OH elnöke.

Kapcsolódó tartalom

Brassói Sándor kitért arra:

a felvételizőknek pontosan kell érkezniük, a személyazonosságot igazoló okmánnyal, illetve a felvételi tájékoztatóban szereplő íróeszközökkel, és érdemes valamilyen enni-innivalót is vinniük.

A javítás nyolc napon belül történik meg az Oktatási Hivatal központi megoldókulcsai alapján, amelyeket a hivatal a vizsgát követően nyilvánosságra hoz – mondta Brassói Sándor. Hozzáfűzte: a feladatlapokat szakemberek állítják össze, az egyes munkabizottságokban az adott korosztály tudásszintjét, életkori sajátosságait jól ismerő gyakorló pedagógusok és egyetemi szakemberek vannak.

A diákok és szülők megnézhetik a kijavított dolgozatokat, és ha úgy vélik, az intézmény nem a központi javítókulcs alapján értékelte a gyermek dolgozatát, kérelemmel, fellebbezéssel fordulhatnak az intézményhez – mutatott rá az OH elnöke. Megjegyezte:

a tapasztalatok szerint az intézmények nagy többsége pontosan követi a javítókulcsokat.

Az írásbeli eredménye alapján a szülőknek és diákoknak február 22-ig van idejük eldönteni, mely iskolákat jelölik meg a továbbtanuláshoz – mondta Brassói Sándor.

Arra a kérdésre, hogy befolyásolhatták-e a gyerekek felkészülését a pedagógusok akciói, kijelentette: „ezt nem lehet kizárni, majd az iskolák eredményei megmutatják”.

„Arról egyelőre nem érkezett jelzés a hivatalhoz, hogy az írásbelik akadályozására bárhol számítani kellene, az intézményvezetők felelőssége, hogy a nyugodt, szakszerű vizsgát biztosítsák”

szögezte le az OH elnöke. Úgy fogalmazott: „minden felelősen gondolkodó pedagógus a gyerekek mindenek felett álló érdekét nézi, az intézmények érdeke pedig az, hogy az eredmények jó képet mutassanak róluk a szülők, a társadalom felé”.

Brassói Sándor beszélt arról is, hogy az Oktatási Hivatal honlapján visszamenőlegesen meg lehet tekinteni az összes korábbi feladatlapot és azok megoldását.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még