Aktuális

Szoboszlai mestere felajánlotta a halálos beteg volt angol kapitánynak, hogy átadja a helyét

„Madách előrevetítette a mai világunkat" – átadták a Madách Imre-díjakat

Madách Imre 163 évvel ezelőtt megírt művében, Az ember tragédiájában előrevetítette a mai világunkat, benne „valamennyiünk félelmét és reményét” – mondta Kövér László házelnök pénteken Balassagyarmaton, a Madách Imre születésének 200. évfordulóján tartott Nógrád vármegyei Madách-ünnepségen.

Ünnepi beszédét úgy folytatta: napjainkban Madách csak amiatt vonná össze a szemöldökét, „hogy Ádám és Éva az emberiség fennmaradását biztosító egymásnak rendeltségét a mai nyugati kultúrában micsoda hévvel igyekeznek átírni Ádám és Béla kapcsolatára”.

Madách minden egyéb tekintetben pontosan megírta a lényeget mai világunkról, az emberi lélekért zajló szakadatlan küzdelemről, a jó és a rossz, a fény és a sötétség, a hit és a tagadás, végső soron Isten és a sátán között – fűzte hozzá.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta:

Madách Imrére azért vagyunk büszkék, mert egyetemes értékű és örök érvényű művet ajándékozott nekünk és a nagyvilágnak, főműve a világirodalom egyik legmélyebb filozófiai költeménye.

Kövér László a mai ember tragédiájának azt nevezte, hogy a lelki és szellemi merényletekhez korábban soha nem látott hatékonyságú eszközök állnak rendelkezésre. Mint kifejtette, a Földön élő több mint nyolcmilliárd emberből ötmilliárd csatlakozik az internethez és átlagban naponta több mint hat órát tölt a digitális világban.

Kapcsolódó tartalom

Úgy is mondhatnánk, az emberiség lassan, de biztosan a fizikai világból a virtuális világba menekül, hasonlóan, mint ahogy Madách Ádámja menekült az űrbe” – fogalmazott. Az emberiség számára páratlan esély, ha ez a digitális rendszer a közjót és a közérdeket szolgálja a fizikai világban, és rettenetes veszély, ha – miként ez látszik – mindezt magánérdekek vonják uralmuk alá.

A házelnök arról is beszélt, hogy a demokratikus legitimitással nem rendelkező magánhatalmak pénzügyi és technológiai fölénybe kerültek, és új hatalmi világrendet akarnak szabni.

A közhatalmat képviselő államok és a kevesek érdekeit szolgáló magánhatalmak új erőegyensúlya nélkül a nyugati világban napjainkban tapasztalható lelki, szellemi, gazdasági és politikai válságok a jövőben tovább fognak mélyülni.

A 20. század borzalmain túllépni akaró Ádám számára, úgy tűnik, a 21. sem tartogat mást, mint újabb illúziók elvesztését, az eszmények sárba tiprását, és a rációba kapaszkodó remény megcsúfolását” – mondta, hozzátéve: de mi itt, Madách hazájában ismerjük a titkot: megmaradásunk záloga mindmáig a küzdeni akarás és a Mindenható kegyelme volt.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a vármegyei közgyűlés elnöke is. Hagyományosan a rendezvényen adták át a vármegyei önkormányzat Madách-díjait. Az elismerést idén Takaró Mihály irodalomtörténész és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója vehette át.

Takaró Mihály József Attila-díjas és Magyar Örökség Díjas irodalomtörténész, költő és tanár átveszi a Madách Imre-díjat Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől (Fotó: MTI/Komka Péter)

A díjazottakat Dörner György Kossuth-díjas színművész, az Újszínház igazgatója méltatta. Felidézte első találkozásukat Takaró Mihállyal, amikor egy szavalóversenyen 2:1 arányban juttattak tovább egy fiatalt. L. Simon Lászlóról egy színházi évadnyitót felidézve arról beszélt, hogy a díjazott kulturális államtitkárként is közvetlen ember volt és jó borász is.

akaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész, költő, tanár, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. 2012-ben kezdeményezésére került az új nemzeti alaptantervbe többek között Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Szabó Dezső és Nyirő József. Ő szerkesztette a Kárpát-medencei magyar irodalom 1920-tól az ezredfordulóig című irodalomtörténeti kézikönyvet és szöveggyűjteményt.

Balassagyarmat, 2023. január 20. L. Simon László, József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (b) átveszi a Madách Imre-díjat Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől a Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Balassagyarmaton 2023. január 20-án. MTI/Komka Péter

L. Simon László József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2010-től fideszes országgyűlési képviselő, majd a kultúráért felelős államtitkár volt. A Ráció kiadó alapítója, 20 éves kora óta publikál.

Szintén a Madách-ünnepségen adták át a Horváth Endre-díjat, Balassagyarmat önkormányzatának elismerését, amelyet Csach Gábor (Fidesz-KDNP) polgármestertől Moharos Lili rajzművész vehetett át. A központi ünnepség előtt a Palóc Múzeumban Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba címmel nyílt kiállítást, majd a Civitas Fortissima téren lévő Madách-szobornál tartottak koszorúzást.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja mindössze 41 évet élt. A Madách Imre Díjat 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapították.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Skuczi Nándor, a Nógrád vármegyei közgyűlés elnöke , valamint a Madách Imre-díj kitüntetettjei, L. Simon László, József Attila-díjas író, költő, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója  és Takaró Mihály József Attila-díjas és Magyar Örökség Díjas irodalomtörténész, költő és tanár a Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Balassagyarmaton 2023. január 20-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ajánljuk még