Fontos

Orbán Viktor: Elkezdődött a háromnapos kormányülés Sopronbánfalván

Elöntötte az árvíz az Aggteleki-cseppkőbarlangot és számos más túraútvonalat

| Szerző: hirado.hu
Az Aggteleki-karsztra extrém mennyiségű csapadék zúdult a napokban, a cseppkőbarlang több része járhatatlan.

Ömlött a víz a héten, sorra jöttek a mediterrán ciklonok újratöltve rengeteg csapadékkal. Nem egy helyen bőven meghaladta a havi átlagmennyiséget, van, ahol egy hét alatt a kéthavit. Mind a tavak, mind a folyók vízszintje gyorsan emelkedett, a Sajó legfelső szakaszán harmadfokú az árvízvédelmi készültség – olvasható az Időkép cikkében. 

Az Aggteleki-karsztot is elöntötte a víz, a barlang egyes részei jelenleg járhatatlanok. Az Aggteleki Nemzeti Park az árvízhelyzet miatt határozatlan ideig nem indítja a Vörös-tói középtúrát, valamint a Vass Imre-barlangtúrát.

Az árvíz a Tengerszem-tavat is alaposan felduzzasztotta.

Nagy esőzések idején egyébként megszokott az árvíz ezen a területen.

Kapcsolódó tartalom

Hasonló a helyzet a Mecsekben, a népszerű Abaligeti-barlangban, ahol szintén árvíz alakult ki, ezért a barlanglátogatás itt is szünetel. Az újranyitásról a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján, illetve a Facebook-oldalán adnak tájékoztatást.

A Pilisi Parkerdő a Visegrádi-hegységben található Apát-kúti-patakról osztott meg videót, amely most szintén egy kevésbé ismert, vadabb arcát mutatja. A Visegrád melletti Apát-kúti-völgy kedvelt kiránduló hely, ezért is hívják fel a figyelmet arra, hogy a hétvégi kirándulás tervezésénél érdemes figyelembe venni a patakok áradását. Azt javasolják a kirándulóknak, hogy ebben az időszakban– különösen gyerekekkel – kerüljék el a nagyon kedvelt szurdokvölgyeket, főleg a Rám-szakadékot – olvasható a Turistamagazin cikkében. 

Ajánljuk még