Baleset

Tömeges karambol történt az autópálya kivezető szakaszán, egy sávon halad a forgalom

Egyre nagyobb méreteket ölt a szervezett bűnözés a migránsok körében

Egyre többen vannak a migránsok között, akik a szervezett bűnözéshez köthetők. A magyar határra nehezedő nyomás pedig tovább fokozódik, az év eleje óta már több mint 5500 illegális bevándorlót kellett megállítani a határokon – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A migránsok látványa már megszokott a szerb fővárosban. Bár a szerb rendőrség fokozottan figyeli a környéket, a helyiek egyre feszültebbek.

Feszült a helyzet Szerbiában

„Nem éreztem magam biztonságban, pont ezért sosem időzöm sokáig itt a parkban. Amennyire csak lehet elkerülöm őket. Most kevesebben vannak, ezért fellélegezhetünk egy kicsit” – mondta egy fiatal lány.

A migránsok a parkokban várják be egymást, hogy csoportosan utazzanak tovább a határ felé. Az egyik bevándorló az M1 stábjának azt mondta, hogy a társaival utazik az unió felé. Mindhárman Afganisztánból jöttek, ahol állításuk szerint katonák voltak, és Európába érve – ahogy fogalmazott – szeretnék kamatoztatni az eddigi tapasztalatukat.

Kapcsolódó tartalom

„Mindenki Európába megy. Németországba, Franciaországba, Londonba, Belgiumba és más országokba. Én Franciaországba akarok menni. Azért mert ott jó lehetőségeik vannak az afgán katonatiszteknek” – mondta egy Afganisztánból érkező férfi.

Terheléses támadás

„A szervezett bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt a szerb–magyar határ vajdasági oldalán” – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt. Bakondi György szerint

idén már mintegy 5500 illegális bevándorlót fogtak el a magyar oldalon. Közben pedig a migránsok új módszerekkel támadják a magyar határt.

„Egy-egy embercsempészbanda, egy elég viszonylag nagy határszakaszon egyidejűleg több csoport átjuttatását kezdi el, és abban bízik, hogy a túloldali rendőri erők, tehát a magyar rendőri erők majd rámozdulnak valamelyikre, és akkor a többiek pedig átjutnak. Ez a terheléses támadás ez az elmúlt egy-két hónapnak a tapasztalata. Ez azt jelenti, hogy a módszereik fejlődtek, pénzük rengeteg van”  – magyarázta Bakondi György.

A migrációs nyomás a számokon is látszik: egy nap alatt több mint 300 migránst állítottak meg a magyar rendőrök. A legtöbb intézkedés Csongrád-Csanád vármegyében történt.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium)

Kapcsolódó hírek

Bakondi György: Idén már több mint 5500 migráns akart bejutni Magyarországra
Folytatódik az intenzív növekedés tendenciája: a hajnali adatok szerint csak az idén már több mint 5500 migráns akart bejutni Magyarországra, és elfogtak ötven embercsempészt is – mondta a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Belföld
 „Éjszakánként most is hallani fegyverropogást a makkhetesi erdő irányából” – továbbra is sok migráns rejtőzik el a rendőrök elől az erdőkben
Az európai polgárok több mint háromnegyede továbbra is aggasztónak tartja az illegális migrációt – derült ki a Századvég legfrissebb adataiból. A közvélemény-kutatás az Európai Unió tagországai és az Egyesült Királyság mellett a balkáni régióra és Törökországra is kiterjedt. Közben kezdenek visszaszivárogni a migránsok a Szabadka melletti makkhetesi erdőbe. Itt tavaly többször is lövöldözésig fajultak az illegális bevándorlók közötti viták, az egyik konfliktusnak halálos áldozata is volt – hangzott el az M1 Híradójában.
Belföld
Kezdenek visszaszivárogni a migránsok a Szabadka környéki erdőkbe
Kezdenek visszaszivárogni a migránsok a Szabadka melletti makkhetesi erdőbe. Itt tavaly többször is lövöldözésig fajultak az illegális bevándorlók közötti viták. Az egyik konfliktusnak halálos áldozata is volt. A szerb rendőrség akkor több akcióban teljesen kiürítette a környéket, a sátortábort pedig felszámolták. Most megint egyre többen gyülekeznek az erdőben, hogy onnan induljanak Magyarország felé – számolt be róla az M1 Híradója.
Külföld
Századvég: Az európai polgárok továbbra is aggasztónak tarják az illegális migrációt
<p class="xmsonormal" style="text-align: justify;">A migráció 2022-ben is az egyik legfontosabb és legmegosztóbb közéleti és politikai téma volt az EU szintjén és a tagállamokban egyaránt. A 2022-es évben a válság súlyosbodott, hiszen 2016 óta 2022-ben volt a legmagasabb az illegális határátlépések száma. Az Európai Bizottság novemberben akciótervet jelentett be a helyzet kezelésére, amelynek egyik pillére az önkéntes szolidaritási mechanizmus. Az EU tagállamai 2022. június 22-én elfogadtak egy szolidaritási nyilatkozatot, amely egy évre szóló önkéntes és ideiglenes mechanizmust biztosít, ám ennek végrehajtatása a tagállamok szintjén irreálisnak bizonyult. A jelenlegi jogalkotási ciklusra előirányzott menekültügyi és migrációs paktum számos tényezőt figyelmen kívül hagy, köztük azt, hogy az európai polgárok többsége szerint az illegális migráció kifejezetten aggodalomra ad okot.</p>
Külföld

Ajánljuk még