Aktuális

Megnéztük a szállodát, ahol ingyen pihent a korrupcióba keveredett brüsszeli politikus

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A gyilkosság nem évül el, felgöngyölítették a döglött ügyeket a magyar és a szlovák zsaruk

A gyilkossági ügyek soha nem évülnek el. Az aktákat végérvényesen csak akkor zárja le a rendőrség, ha elfogták a gyanúsítottat, és minden bizonyítékot beszereztek ellene az eljárás során.

Az igazságszolgáltatás előbb vagy utóbb mindenkit utolér. Huszonnégy évvel a véres maffialeszámolás után áttörést ért el az együttműködő magyar és szlovák rendőrség a dunaszerdahelyi mészárlás ügyében is. Senki ne gondolja, hogy egy bizonyítottság hiányában lezárt ügyet nem lehet újból elővenni. A nyomozó hatóságok még a több mint húszéves aktákat is leporolják – fogalmazott pénteken azon a nemzetközi sajtótájékoztatón Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány, amelyet közösen tartott a Szlovák Köztársaság Rendőrsége és a Magyar Rendőrség a 90-es évek leszámolásos ügyeinek felderítése kapcsán. Az ügyek részleteiről Jeney Áron rendőr ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) igazgatója és Lubomír Danko ezredes, a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója számolt be.

Felgöngyölítették a „döglött ügyeket”

A szlovák rendőrséggel együttműködő egység számos „döglött ügyet” vett elő és kezdett el felgöngyölíteni a 2010-es években. Ilyen volt az ismert médiavállalkozó meggyilkolása. Az üzletembert 1998. február 11-én ölték meg, de előkerült az Aranykéz utcai robbantás aktája is, igaz két évtizednek el kellett telnie, de az elkövetők felelősségre vonása megtörtént.

Fotó: Police.hu

Mivel az elkövetők nemzetközi alvilági bűnszervezetekhez voltak köthetők, és számos szál Szlovákiába vezetett, a magyar rendőrök ezen ügyekben is összefogtak szlovák kollégáikkal.
A két ország nyomozó hatóságainak folyamatos és fesztelen kapcsolata szoros együttműködést hozott a KR NNI és a NAKA között is.

Megölette riválisait a magyar és a szlovák maffiavezér

Két alvilági leszámolás történt: 1999. február 2-án egy budapesti, XV. kerületi kisvendéglőben lelőtték az alvilági körökben jól ismert D. Györgyöt és a bolgár M. Dimitrovot. Míg 1999. március 25-én Dunaszerdahelyen, a Fontana bárban tíz ember életét követelő maffiagyilkosság történt. Kiderült, a két ügy összekapcsolódik. Egy magyar és egy szlovák maffiavezér megállapodott abban, hogy megöletik egymás riválisait. U. Alex (korábbi nevén D. Alex, alias Turek) megkérte a felvidéki maffia vezérét, S. Lajost, hogy ölesse meg korábbi bűntársát, D. Györgyöt, akivel megromlott a kapcsolata. Míg a gyilkosságért cserébe S. Lajos azt kérte Turektől, hogy végezze ki riválisait, a Pápay-klánt. A KR NNI és tárta fel a leszámolások részleteit, és gyűjtötte össze a bizonyítékokat az ügyek vádképességéhez.

Géppisztolyos leszámolás a pesti vendéglőben

A budapesti, XV. kerületi étteremben 1999. február 2-án húsz lövés történt. A vendéglő hátsó bokszában hárman ültek. D. György a feleségével, illetve a bolgár M. Dimitrovval. A fejre leadott lövések következtében a két férfi azonnal meghalt. Az elkövető a feleséget életben hagyta. A leszámolás után a tettes sietve távozott a vendéglőből, és társával együtt elhajtott a helyszínről.

Kapcsolódó tartalom

A KR NNI életvédelmi nyomozóinak sikerült felderítenie a bűncselekményt. S. Lajos két emberének adott utasítást a gyilkosságra: Sz. Árpádnak és B. Karolnak. Utóbbi adta le a halálos lövéseket egy Scorpion géppisztolyból, míg társa, biztosította kintről a helyszínt.

Két elkövető időközben elhunyt, így az ő felelősségre vonásuk nem történt meg. A gyilkosság megrendelőjét, Tureket, azaz U. Alexet és a lövéseket leadó B. Karolt viszont sikerült elfogni.
A nyomozók a két férfit előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Most letartóztatásban vannak. A Fővárosi Főügyészség 2022 decemberében vádat emelt az ügyben.

Fotó: police.hu

Gránátokat tároltak egy III. kerületi pincében

A KR NNI nyomozói megtalálták Budapesten azt a raktárat, ahol a szlovák bűnszervezet tartotta a fegyvereit. Egy III. kerületi ingatlan pincéje szolgált a különböző pisztolyok, kézigránátok és lőszerek tárolására. A nyomozók itt 8 különböző típusú fegyvert találtak, köztük géppisztolyokat, pisztolyokat, de még revolvert is. Mindegyik működőképes volt, és alkalmas lett volna emberélet kioltására. A raktárban volt még 11 működőképes kézigránát is. A helyszínen a rendőrök találtak még 455 különböző kaliberű töltényt is. A budapesti ház tulajdonosa ellen robbanóanyaggal vagy robbantószerrel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt indult büntetőeljárás.

A kiemelt kép forrása: Police.hu

 

Kapcsolódó hírek

Századvég: Megrázta a közvéleményt a rendőrgyilkosság, a magyarok szigorú fellépést várnak
Az elmúlt napokban jelentős vihart kavart a hazai közbeszédben, hogy Budapesten egy fiatal rendőrtiszt szolgálatteljesítés közben életét vesztette, a korábban erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt <a href="https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/01/14/probaideje-alatt-olt-az-ujbudai-rendorgyilkos-akit-korabban-eroszakos-buncselekmenyek-miatt-iteltek-el">elítélt</a> támadója késszúrásokkal <a href="https://mandiner.hu/cikk/20230113_baumann_peter_nemeth_zsolt_kriminologus_ujbuda_budapest_belfold_rendorgyilkossag_rendor">végzett vele</a>. A rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szervezetében a drogteszt kábítószer jelenlétét <a href="https://hirado.hu/belfold/cikk/2023/01/17/rendorgyilkossag-baumann-peter-sz-szilard-kabitoszer-drogteszt">mutatta ki</a>. A Századvég a tragikus esettel összefüggésben <a href="https://szazadveg.hu/hu/2023/01/19/megrazta-a-kozvelemenyt-a-rendorgyilkossag-a-magyarok-szigoru-fellepest-varnak~n3460" target="_blank" rel="noopener">megvizsgálta</a>, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.
Belföld

Ajánljuk még