Aktuális

Novák Katalin lemondott

Orbán Balázs: Kulcsfontosságú az élelmiszeripar és az ellátási láncok megerősítése

Víziók, tervek nélkül nem lehet egy ország politikáját meghatározni, de vannak napi szintű kihívások, amelyekre rövid távú megoldásokat kell találni – hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette, hogy Magyarország jelenleg a közepesen fejlett és fejlett országok között van valahol, és a szakirodalom szerint létezik olyan csapdahelyzet, amikor egy ország nem tud ennél feljebb törni; a kormány ezt szeretné elkerülni. Orbán Balázs, rámutatott, hogy az elmúlt száz év adatai alapján most vagyunk legközelebb a nyugat-európai fejlettségi szinthez.

Felidézte, hogy 2010-ben 66 százalékon álltunk, ez most 76–77 százalék, mögöttünk van például Szlovákia, és Lengyelországgal is fej-fej mellett haladunk.

„Úgy néz ki, Közép-Európa jön föl ”– hangsúlyozta Orbán Balázs.

„Víziók, tervek nélkül nem lehet egy ország politikáját meghatározni, de vannak napi szintű kihívások, amelyekre rövid távú megoldásokat kell találni” – mondta Orbán Balázs, aki szerint fel kell készülni nagyon nehéz helyzetekre is, hiszen a szomszédban háború zajlik.

Példaként említette a rezsicsökkentés védelmét és az elfogadott költségvetést, amelynek keretében, mint fogalmazott, a nagy célok elérése biztosított.

„Orbán Viktor ezzel kapcsolatban is adott egy feladatszabást a kormány tagjainak, és egy kérést fogalmazott meg a jegybankelnök felé, hogy az inflációt ez év végéig újra egy számjegyűvé kell tenni”

– így reagált a magas inflációval kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök politikai igazgatója, aki azt is kiemelte, hogy az ársapka biztonságot ad.

Kulcsfontosságú az élelmiszeripar megerősítése

Kiemelte, hogy az élelmiszeripar és az ellátási láncok megerősítése kulcsfontosságú, mert magas az importkiszolgáltatottság. „A kormány az uniós források egy részét is átcsoportosította erre a területre, hogy az agrárágazat, élelmiszeripar területén szükséges fejlesztéseket végre lehessen hajtani”– tette hozzá.

Matolcsy György felvetéseivel kapcsolatban azt mondta: nyitottak a javaslatokra, és megértik, hogy az infláció miatt frusztráltan nyilatkozik a jegybank, mert az infláció kezelése elsődlegesen az MNB feladata – ezért hatalmas nyomás van rajta.

A pedagógusbérek emeléséről azt mondta, az unió felvetése volt, hogy adnak erre pénzt, a magyar kormány ezt elfogadta. Megismételte, a kormány a következő években is 10–10 százalékos emelést tud adni, ehhez jönne hozzá a brüsszeli forrásból biztosított rész.

„A pedagógus-béremelésre fordítandó összeg a GDP 3–4 százaléka, ezt elő kell teremtenie a költségvetésnek”

– jelezte Orbán Balázs. Felidézte: 2010-ben a tanárokkal kezdték a béremelést, akkor 50 százalékkal növekedett a fizetésük, és újra megjelent az emelésre vonatkozó igény, ami a kormány szerint is jogos.

Nyílt hatalmi zsarolás

Az Erasmus-üggyel kapcsolatban Orbán Balázs azt mondta: ez nem jogállami eljárás, hanem nyílt hatalmi zsarolás, a korábbi tárgyalási fordulót lezárták, ezért felháborító, hogy Brüsszel a magyar diákokon próbálja meg elverni a port. Orbán Balázs hangsúlyozta: a megállapodás elérése a kormány számára kulcsfontosságú.

„Addig is, amíg megállapodás születik, azt tudjuk mondani a magyar diákoknak, hogy őket semmilyen hátrány nem éri”

tette világossá a miniszterelnök politikai igazgatója.

Kiemelt kép forrása: Orbán Balázs hivatalos Facebook-oldala

 

Ajánljuk még