Aktuális

A szerencsétlenségben 14-en sérültek meg: fa dőlt egy hullámvasútra

Egyre nagyobb a baj az országban a rengeteg csapadék miatt, több folyó kilépett a medréből

Árad a Sajó, a Tarna és az Ipoly is. Másod- és harmadfokú készültségek is érvényben vannak az északi és keleti országrészekben. Több utat lezártak a medrükből kilépett folyók miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a katasztrófavédelem szakemberei készenlétben vannak. Van, ahol már homokzsákokkal kell védekezni. Árvízvédelmi készültség most már több mint 500 kilométeren van, ebből 220 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú. A legrosszabb hír pedig, hogy a következő napokban további csapadék várható – számolt be az M1 Híradó az országos vízügyi helyzetről.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye az egyik legérintettebb térség. M. Bíró Liza, a közmédia helyszíni tudósítója Sajókaza közeléből jelentkezett be. Elmondta, hogy a 26-os főútról szeretett volna Sajókazára eljutni, de egy legalább félméteres vízoszlop útját állta. Az útszakaszt a Magyar Közút Zrt. ma hajnalban lezárta a Sajó áradása miatt. A település nincs elzárva a külvilágtól, hiszen kerülővel Kazincbarcika irányából megközelíthető. Az itt élők megszokták már, hogy ez az útszakasz rendre víz alá kerül a Sajó áradásakor, hiszen az árteret szeli ketté. Itt több, jelentősebb vízátfolyás is van, ami miatt lehetetlen a közlekedés.

A vármegyében nem ez az egyetlen szakasz, amit le kellett zárni. A Putnok és Sajóvelezd közötti útszakaszon is található egy másfél kilométeres lezárt szakasz. Szerencsére Sajóvelezd sincs elzárva a külvilágtól, hiszen a 26-os számú főútról egy másik mellékúton keresztül megközelíthető. A Sajó felső szakaszán, a határszelvénynél, Sajópüspökinél már több, mint tíz centimétert apadt a folyó. Hajnali egy órakor tetőzött ott a Sajó. Az alsóbb szakaszokon, mint például Felsőzsolca, még mindig árad. Egyelőre nincs szó arról, hogy újabb útszakaszok kerülnének víz alá. Érdemes azonban az elindulás előtt tájékozódni és óvatosan közlekedni a Sajó mentén, hiszen vannak olyan útszakaszok, amelyeken kisebb vízátfolyások nehezítik a közlekedést. Ezek az utak nincsenek lezárva.

A Gyöngyös-patakon és a Tarna folyón is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A ma reggeli adatok szerint a Tarna vízállása elérte a 366 centimétert.

Tarnaméráról Szilágyi Anita jelentkezett: a Tarna folyó itt, Tarnaméránál és Tarnaőrsnél az éjszaka tetőzött, elrendelték a harmadfokú készültséget a vízügyi szakemberek, akik elmondták, hogy újabb, ámde kisebb tetőzés még várható a nap folyamán. A vízügyi szakembereknek egyelőre nem kellett beavatkozniuk, viszont 24 órán keresztül folyamatosan figyelik a folyó vízállásának a változását.

Árad az Ipoly is. Homokzsákokkal védik a település legalacsonyabban fekvő részeit. A házak árvízveszélyes területre épültek. A falu évtizedes problémája, hogyan lehet megoldani ezt a helyzetet. Körülöttem mindenütt homokzsákok, a folyó azonban nagyon gyorsan árad. Ezen a lapos területen a szántókat érintve tud csak az áradás tovább folyni, és ez az utca pont az érintett terület mellett van. Az elmúlt két napban a speciális mentők felkészültek. Az utca végében lévő két házat már elérte a víz. Amennyiben a többit is eléri, akkor a lakók kiköltöznek. Az évtizedek óta felhalmozódott problémák után két család már úgy döntött, hogy átköltözik a falu magasabban lévő területére – tájékoztatott Ipolytarnócról Házy Attila tudósító.

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Sajó és a Tarna teljes hazai szakaszán, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség.

Erről már az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője beszélt. Siklós Gabriella kiemelte: a vízgyűjtőkön lehullott és az onnan érkező csapadék miatt újabb vízszintemelkedés várható, mértéke azonban attól függ, hogy eső vagy hó formájában érkezik.

Magyarországon most több, mint ötszáztíz kilométeren rendeltünk el árvízvédelmi készültséget, ebből a legmagasabb, tehát harmadfokú készültség 220 kilométeren van. Ez Észak-Magyarországon van a Sajón, illetve a Tarnán. Ez azt jelenti, hogy a vízügy 24 órás fokozott figyelőszolgálatot lát el” – mondta Siklós Gabriella.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Vízátfolyások a Sajó folyó áradása miatt lezárt úton Sajóivánka és Sajókaza között 2023. január 19-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Ajánljuk még