Fontos

Európa vége – Egymilliárd migránssal tervez Brüsszel szövetségese

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tej megvédhet a fertőzésektől és kiváló immunerősítő

| Szerző: hirado.hu
Számtalan helyen olvashatunk a vitaminok, ásványi anyagok, a zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények kedvező hatásairól, egy sokoldalú étrend-kiegészítőről, a kolosztrumról azonban kevés szó esik.

Az újszülött emlősök első tápláléka az anyatej. A vemhesség késői szakaszában és az ellést vagy fialást követő maximum egy-két napban termelődő speciális tej az előtej, föcstej vagy kolosztrum – írja a Greendex.hu.

Véd a fertőzésektől

Ez a későbbi tejnél sűrűbb, és nagy mennyiségben tartalmaz antitesteket, illetve más hasznos anyagokat, amelyek segítik megvédeni az újszülöttet a különböző fertőzésektől. Az emberek, a főemlősök és a nyúl a magzati élet során a méhlepényen keresztül (in utero) kapják meg a maternális immunoglobulinok (igG) teljes készletét, míg a domesztikált háziállatok, például a ló, a sertés és a kérődzők a születést követő néhány órában elfogyasztott kolosztrum révén veszik fel ezeket. A rágcsálók és a ragadozók mind a méhlepényen keresztül, mint a föcstej által részesülnek a maternális immunitásban.

Kapcsolódó tartalom

Nemcsak a szarvasmarha-kolosztrum esetében végeztek kiterjedt humán klinikai vizsgálatokat, hanem például csirkéknél, illetve a piacon kapható kecskekolosztrum étrend-kiegészítő termék esetében is. A fő szempont az, hogy nagy mennyiségben és főleg fájdalmas beavatkozás nélkül lehessen kinyerni az anyagot, amely megfelelő tisztítás után könnyedén felhasználható a humánterápiában. A tehén, miközben mindössze néhány napig termeli a magas IgG-koncentrációjú kolosztrumot, ezalatt 500 gramm tiszta IgG-molekulát szekretál.

Passzív immunitás

A kolosztrum az egyetlen eszköze annak, hogy szájon át immunglobulinokat vigyünk be a szervezetünkbe. Az ennek kapcsán létrejövő immunitás nem a saját szervezetünknek köszönhető, ezért nevezzük passzív immunitásnak. Az előnye az, hogy gyorsan hat és igen hatékony, a hátránya, hogy nem tartós. Sikeresen alkalmazható például hasmenéses fertőzések esetén, mint például az E.coli baktérium, illetve az emésztőrendszert megbetegítő rota- és a calicivírusokkal szemben is. Rendszeres szedése hatékonynak bizonyult a különböző felső légúti megbetegedések és az influenzavírus esetében is, mind a megelőzésben, mint a gyógyításban.

Egészséges bélrendszer

A bélrendszer kiemelten fontos terület az ellenálló képességünk szempontjából is. Az immunrendszerünknek körülbelül 70 százaléka a gyomor- és béltraktusban található. Az egészséges bélnyálkahártya megvédi a szervezetet a különböző patogén anyagoktól, a vírusoktól, a baktériumoktól, és hozzájárul a szükséges tápanyagok megfelelő felszívódásához. Ez a rendszer számtalan okból sérülhet (fertőzések, gyulladásos folyamatok, rák, autoimmun betegségek miatt). A szarvasmarha-kolosztrumban lévő növekedési faktorok és a laktoferrin erősítik a bélfalat, ezáltal csökkentik a bél áteresztőképességét.

A szarvasmarha-kolosztrumban található IGF-1 felgyorsítja a fehérjeszintézist, lelassítja a fehérje bontását, és az izom helyett a zsírt égeti energiaforrásként, ezáltal segíti a sportolók izomtömeg-növekedését. Növeli az állóképességet és az erőnlétet, emellett pedig csökkenthető vele az izomláz is.

Jótékonyan hat az agyra és kiváló hangulatjavító

A kolosztrumból származó, prolinban gazdag polipeptid-komplex (amit kolosztritinnek neveztek el) javítja a hanyatló kognitív képességeket, így az időskori demencia csökkentésében vagy késleltetésében is jelentős szerepet játszik. A kolosztritin másik fontos tulajdonsága, hogy megakadályozza a plakkok lerakódását az agyban, illetve segíti a már meglévő plakkok felbomlását is.  A kolosztrumban található laktoferrin csökkenti a szorongást és a stresszt, antidepresszáns-szerű hatása pedig az SSRI gyógyszerekkel ellentétben mellékhatások nélkül segíthet felvenni a harcot a depressziós tünetekkel szemben.

A kolosztrumot kapszula, tabletta, rágótabletta, por és folyadék formájában forgalmazzák, számos gyártó különböző terméke kapható a különböző egészség- és vitaminboltokban. A napi adagolásról nincs specifikus adat, az immunrendszer támogatására, a betegségek megelőzésére naponta 500 milligrammot szoktak ajánlani egy felnőtt ember számára.
A tejcukorra vagy a tejfehérjére érzékenyek egyének mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát a készítménnyel kapcsolatban.

További érdekességeket olvashatnak a kolosztrumról a Greendex.hu összeállításában.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Ezek voltak nagyszüleink kedvenc gyógyteái
Nagyszüleink még tudták, hogy a különböző nyavalyákra milyen gyógyírt kínál Isten patikája. A gyógyhatású növényekből többek között kencéket, tinktúrát és teát is készítettek.
Belföld

Ajánljuk még