Aktuális

Novák Katalin lemondott

Kezdenek visszaszivárogni a migránsok a Szabadka környéki erdőkbe

Kezdenek visszaszivárogni a migránsok a Szabadka melletti makkhetesi erdőbe. Itt tavaly többször is lövöldözésig fajultak az illegális bevándorlók közötti viták. Az egyik konfliktusnak halálos áldozata is volt. A szerb rendőrség akkor több akcióban teljesen kiürítette a környéket, a sátortábort pedig felszámolták. Most megint egyre többen gyülekeznek az erdőben, hogy onnan induljanak Magyarország felé – számolt be róla az M1 Híradója.

A legtöbben átutazóban vannak csak a szabadkai befogadóközpontban, megpihennek, mielőtt továbbmennének az Európai Unió felé.

„Nem maradok, megyek Németországba, csak nincsenek papírjaim, és így nehéz” – mondta az egyik afgán migráns.

Bár a szerb rendőrség az elmúlt hetekben felszámolta a befogadóközpont környékén kiépült illegális sátortáborokat, így is sok migráns várakozik az erdőben. Sokan úgy gondolják, itt könnyebben elrejtőzhetnek a rendőrök elől.

 „Időnként, éjszakánként most is hallani fegyverropogást a makkhetesi erdő irányából. Mint ahogyan mögöttem is látszódik, itt még parázslik a tűz, amikor errefelé jöttünk, két migráns tartózkodott itt, amikor meglátták stábunkat, akkor odébb álltak” – mondta a helyi tudósító.

Kapcsolódó tartalom

A legtöbb migráns embercsempészeknek fizet, hogy autóval vigyék át őket az országhatárokon. Ha sikerült tovább utazniuk, akkor a járműveket hátrahagyva folytatják útjukat. Ezeket, a talált autókat trélerekkel viszik a bontóba. Másra ugyanis már nem alkalmasak, a migránsok belülről befestik az ablakokat, szétszedik a vezetékeket, és még a kerekeket is leszedik.

Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a nyugat-balkáni útvonal továbbra is nagyon népszerű. Az érkezettek 45 százaléka nyugat-balkáni útvonalon érkezett.

Tavaly mintegy 330 ezer illegális határátlépést észleltek az Európai Unió külső határain, ez a legmagasabb adat 2016 óta, és 64 százalékos növekedést mutat az előző év adataihoz képest.

A magyar kormány álláspontja a kezdetektől változatlan – ezt Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője mondta egy migrációról szóló római rendezvényen. Hozzátette: egyre több olyan ország van, amely felismerte, hogy az illegális bevándorlás veszélyes.

„Olasz partnereinkkel is egyetértettünk abban, hogy az illegális migráció nem megoldás. Azok a brüsszeli törekvések, amelyek egyre inkább erőltetik a kötelező betelepítési kvótát, a migránsok legális útvonalainak megnyitását, a folyamatos érkezést, azokat meg kell állítani” – mondta Nacsa Lőrinc.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország déli határán továbbra sem enyhül a nyomás. Csak kedden 320 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök és a határvadászok.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánljuk még