Aktuális

Novák Katalin lemondott

 „Éjszakánként most is hallani fegyverropogást a makkhetesi erdő irányából” – továbbra is sok migráns rejtőzik el a rendőrök elől az erdőkben

Az európai polgárok több mint háromnegyede továbbra is aggasztónak tartja az illegális migrációt – derült ki a Századvég legfrissebb adataiból. A közvélemény-kutatás az Európai Unió tagországai és az Egyesült Királyság mellett a balkáni régióra és Törökországra is kiterjedt. Közben kezdenek visszaszivárogni a migránsok a Szabadka melletti makkhetesi erdőbe. Itt tavaly többször is lövöldözésig fajultak az illegális bevándorlók közötti viták, az egyik konfliktusnak halálos áldozata is volt – hangzott el az M1 Híradójában.

 

A szabadkai befogadóközpont udvarán pihennek migránsok, indulásra készülnek. A legtöbben ugyanis csak átutazóban vannak itt, csak megpihennek, mielőtt továbbmennének az Európai Unió felé.

Nem maradok, megyek Németországba, csak nincsenek papírjaim, és így nehéz” – mondta egy afgán migráns.

Bár a szerb rendőrség az elmúlt hetekben felszámolta a befogadóközpont környékén kiépült illegális sátortáborokat, így is sok migráns várakozik az erdőben. Sokan úgy gondolják, itt könnyebben elrejtőzhetnek a rendőrök elől.

Időnként, éjszakánként most is hallani fegyverropogást a makkhetesi erdő irányából. Mint ahogyan mögöttem is látszódik, itt még parázslik a tűz, amikor errefelé jöttünk, két migráns tartózkodott itt, amikor meglátták stábunkat, akkor odébb álltak” – mondta Mészáros György, a közmédia tudósítója.

A legtöbb migráns embercsempészeknek fizet, hogy autóval vigyék át őket az országhatárokon.

Ha sikerült továbbutazniuk, akkor a járműveket hátrahagyva folytatják útjukat. Ezeket, az M5-ös autópályán talált autókat trélerekkel viszik a bontóba. Másra ugyanis már nem alkalmasak, a migránsok belülről befestik az ablakokat, szétszedik a vezetékeket, és még a kerekeket is leszedik.

Tavaly mintegy 330 ezer illegális határátlépést észleltek az Európai Unió külső határain, ez a legmagasabb adat 2016 óta, és 64 százalékos növekedést mutat az előző év adataihoz képest.
Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádióban arról beszélt: a nyugat-balkáni útvonal továbbra is nagyon népszerű.

A magyar kormány álláspontja a kezdetektől változatlan – ezt pedig már Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője mondta egy migrációról szóló római rendezvényen. Hozzátette:

egyre több olyan ország van, amely felismerte, hogy az illegális bevándorlás veszélyes.

Olasz partnereinkkel is egyetértettünk abban, hogy az illegális migráció nem megoldás. Azok a brüsszeli törekvések amelyek egyre inkább erőltetik a kötelező betelepítési kvótát, a migránsok legális útvonalainak megnyitását, a folyamatos érkezést, azokat meg kell állítani” – fogalmazott Nacsa Lőrinc.

A Századvég legfrissebb felmérésből kiderül, hogy az európaiak több mint háromnegyede (78 százaléka) továbbra is aggasztónak tartja az illegális bevándorlást. A kutatás az EU tagországai kívül kiterjedt az Egyesült Királyságra, a balkáni régió országaira és Törökországra is.

A kutatásból az is látszik: az emberek egyetértenek abban is, hogy Európának meg kellene őriznie keresztény kultúráját. Az unió országaiban a megkérdezettek 56 százaléka ragaszkodik a keresztény értékekhez.

Ajánljuk még