Rendkívüli

Tűzvész pusztított a szépművészeti múzeumban, több ezer műalkotás semmisült meg

Elmegyógyintézetbe került az újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottja

| Szerző: Hirado.hu
Segélykérő hangokat hallott kiszűrődni a fölötte lévő lakásból, és csak azért törte rá az ajtót az ott lakó idős asszonyra, hogy segítsen neki. Ezt mondta bírósági meghallgatásán a csütörtöki rendőrgyilkosság gyanúsítottja. Azt is jegyzőkönyvbe mondta, hogy a nála lévő kést önként átadta a rendőröknek. A bíróság elrendelte a férfi letartóztatását, a kényszerintézkedés végrehajtására pedig a büntetés-végrehajtás elmegyógyintézetét jelölte ki – közölte az M1 Híradó.

 

Az M1 Híradó felvételein jól látszik, ahogy rendőrök szállták meg az egyik fővárosi kórház traumatológiai osztályát vasárnap délután. A csütörtöki rendőrgyilkosság gyanúsítottját ugyanis – a lőtt sebe miatt – itt ápolták. A kórházból, videókonferencián hallgatta meg őt a nyomozási bíró. Sz. Szilárd kirendelt védője az M1-nek azt mondta, a férfi részletesen beszélt a csütörtök este történtekről.

Kapcsolódó tartalom

Mikófalvi Ádám ügyvéd elmondta:

„Védencem a letartóztatás tárgyában tartott ülésen vallomást tett. Elmondta, hogy aggasztó, nyöszörgő hangokat halott a felette lakó idős hölgy lakásából kiszűrődni, emiatt törte be az ajtót. A kést is korábban emiatt vette magához, hogy esetlegesen – nyilatkozata szerint – meg tudja védeni az idős hölgyet, amelyet védencem – nyilatkozata szerint – az ő segélyhívására kiérkező rendőröknek önként átadott.”

A bíró jegyzőkönyvbe vette a gyanúsított vallomását, de úgy ítélte meg, hogy az nem helyezi más megvilágításba a történteket, ezért elrendelte a férfi letartóztatását.

Szabó József Fővárosi Törvényszék szóvivője szerint a szökés, elrejtőzés veszélyét látta megállapíthatónak a bíróság, valamint a bűnismétlés reális veszélye is fennáll a gyanúsított esetében, tekintettel arra, hogy novemberben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság és ennek próbaideje alatt történt ez az újabb cselekmény.

A letartóztatás végrehajtására a bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

Kapcsolódó tartalom

A végzés kihirdetése után Sz. Szilárdot kerekesszékbe ültették, kéz- és lábbilicset tettek rá és szigorú biztonsági intézkedések mellett átszállították a büntetés-végrehajtás elmegyógyintézetébe.

Forrás: M1

Ott szakértők vizsgálják majd meg a férfit, hogy kiderüljön: beszámítható volt-e, amikor csütörtök este az egyik 11. kerületi társasház lépcsőházában őrjöngött, majd késsel támadt az őt megfékezni akaró rendőrökre.

Mint ismeretes, Sz. Szilárd csütörtök este, egy újbudai társasházban támadt a rendőrökre. Amikor meg akarták bilincselni, előrántott egy 17 centi pengehosszúságú kést, mindhárom rendőrt megszúrta, majd el akart menekülni.

Kapcsolódó tartalom

A támadót többször is felszólították, hogy adja meg magát, de mivel a figyelmeztető lövés is hatástalan maradt, csak egy célzott lövéssel tudták ártalmatlanná tenni.

A 29 éves Baumann Péter főtörzsőrmester, akit a támadó a léppcsőházban szíven szúrt, a kórházban belehalt a sebesüléseibe. A másik két rendőr könnyebb sérülésekkel megúszta.

Ha a jogerős ítélet a férfit beszámíthatatlannak nyilvánítja majd, kényszergyógykezelés vár rá. Ha büntethető, akkor életfogytiglanra számíthat.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még