Aktuális

Videón az elképesztő hajrá: négyes célfotó, egy hajszálon múlt az újabb magyar érem a vizes vb-n

Döntött a bíróság az újbudai rendőrgyilkos letartóztatásáról

| Szerző: hirado.hu
Letartóztatták azt a férfit, aki a csütörtök éjjel Újbudán egy rendőrt halálra késelt, két másikat pedig megsebesített – közölte a Fővárosi Törvényszék vasárnap az MTI-vel. Sz. Szilárdot sérülései miatt az egyik budapesti kórházban, videókonferencia útján hallgatta meg a nyomozási bíró. Az ülésen a férfi tényfeltáró, beismerő vallomást tett. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

 

A 35 éves Sz. Szilárd kórtermébe bevittek egy kamerát, amelynek a képét és hangját a Budai Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében élőben láthatta, illetve hallhatta a bíró és a jelen lévő két ügyész – közölte a Fővárosi Törvényszék vasárnap az MTI-vel.

Kapcsolódó tartalom

A kórteremben elhelyezett monitoron pedig a gyanúsított is figyelemmel kísérhette, hogy mi történik a tárgyalóteremben. Az ülésen a férfi tényfeltáró, beismerő vallomást tett. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

A bíróság megállapítása szerint a „megalapozott gyanú” – mint a kényszerintézkedés általános feltétele – a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján észszerű kétely nélkül fennáll, ezen kívül az ülésen a gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett.

Kapcsolódó tartalom

„A szökés, elrejtőzés veszélyét az eljárás tárgyát képező bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya, a gyanúsított kedvezőtlen személyi körülményei, a férfi kiszámíthatatlanságára utaló, a közvetlenség elve alapján is valószínűsíthetően zavart mentális állapota, valamint az eljárás során a rendőri intézkedésnek való kitartó ellenszegülése, az elkövetési helyről történő elmenekülése, továbbá a gyanúsított fokozott társadalomra veszélyessége alapozza meg” – írták a közleményben.

Bűnismétlés veszélyét többek között az támasztja alá, hogy a gyanúsítottat a BKKB testi sértés és garázdaság vétsége miatt 2022. november 7-én jogerős büntetővégzésével 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Kapcsolódó tartalom

A gyanúsított tehát személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje alatt áll, de sem ez, sem pedig a másik büntetőeljárás nem gyakorolt rá visszatartó erőt – mutattak rá a közleményben.

A fentieken kívül a terhelt ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy párhuzamos büntetőeljárás folyik garázdaság vétségének gyanúja miatt – ismertették. Hozzátették, a gyanúsított nyilatkozata szerint alkalmi kábítószerfogyasztó, amely tény a bűnismétlés veszélyét szintén fokozza.

Kapcsolódó tartalom

A Központi Nyomozó Főügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel indítványozta a férfi letartóztatását. A letartóztatás helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölték ki.

A kiemelt képen a Rákospalotai Rendőrkapitányság épülete. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még