Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Központi Nyomozó Főügyészség: Civilek életét mentették meg a rendőrök

| Szerző: hirado.hu
Meggyilkoltak egy fiatal rendőrt tegnap este Budapesten. A szolgálat közben életét vesztő 29 éves főtörzsőrmester társaival egy újbudai társasházhoz vonult ki, ahol a bejelentés szerint egy férfi megpróbálta rátörni az ajtót az egyik szomszédjára. Mialatt az őrjöngő férfit elszámoltatták, az késsel rátámadt három rendőrre. Baumann Péter főtörzsőrmestert olyan súlyosan megszúrta, hogy a kórházban életét vesztette. A támadót végül társai az utcán egy lábára leadott lövést követően elfogták. Orbán Viktor reggeli Kossuth Rádiós interjújában együttérzését fejezte ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozóinak – közölte az M1 Híradó.

Csütörtökön éjjel tíz óra után a XI. kerületi házból érkezett több bejelentés a rendőrséghez, miszerint egy ott lakó férfi beszakította az egyik szomszéd lakás ajtaját és be akart jutni. A rendőrök megerősített létszámban érkeztek a helyszínre.

Kapcsolódó tartalom

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője: „Több rendőri egység indult el a helyszínre és egy megnövelt létszámban érkeznek meg a társasházhoz. Az egyik egység, a kisebb létszámú, a sértettel veszi fel a kapcsolatot és kezdik meg az adatgyűjtést, a nagyobb létszámú, három férfi kollégából álló rendőri egység pedig a bejelentésben szereplő, támadólag fellépő férfivel szembeni intézkedést kezdi meg”.

A férfi azonban ellenállt, a rendőrökre támadt, és mindhármukat megszúrta, majd az utcára menekült. A két sérült egyenruhás azonban üldözni kezdte.

Az internetre felkerült egy videó arról, ahogyan az utcán közrefogták a késelőt, aki a földön ült. Többször felszólították, hogy ne mozduljon, azonban a férfi kiabált és ismét szaladni kezdett. A rendőrök előbb egy figyelmeztető lövést adtak le, majd lábon lőtték az őrjöngő férfit. Ezt követően őrizetbe vették. A helyszíni nyomozásban a résztvevő főügyész szerint ezzel ártatlan emberek életét menthették meg a rendőrök.

Kapcsolódó tartalom

Fürcht Pál Zsolt, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyész-helyettese: „A Legfőbb Ügyészség és a Központi Nyomozó Főügyészség is az ilyen cselekményekre kiemelt figyelmet fordított korábban is, meg jelenleg is. Aki rendőr sérelmére ilyen súlyos cselekményt végez, az fokozottan veszélyes a társadalomra. A helyszínen megállapítottam, hogy akár civil emberek életét is megmentették ezek a rendőrök azzal, hogy áldozatosan és még sebesülten is intézkedtek”.

A rendőrök harmadik társa azonban már nem tudott az elkövető nyomába eredni. A késelő ugyanis olyan súlyosan megsebesítette, hogy a kórházba szállítását követően meghalt.

Orbán Viktor miniszterelnök: „Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr családja és családtagjai felé. Természetesen gondoskodni fogunk róluk”.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor azzal kezdte pénteki rádióinterjúját, hogy együttérzéséről biztosította az elhunyt rendőr hozzátartozóit. Hozzátette: veszélyes szolgálat a rendőr-munka. Ezért is kell megbecsülnünk a rendőreinket. El kell őket ismerni és védeni kell őket. A miniszterelnök kiemelte: Magyarországon nagyon ritkán történik hasonló eset, ami azt bizonyítja, hogy a rendőreink jól végzik a munkájukat.

Ez olyasmi, amihez nem vagyunk hozzászokva. Ezért megráz és megrendít bennünket. Ez azt jelenti, hogy a rendőreink jól végzik a munkájukat, hogy Magyarországon nem a vállunkat rándítjuk meg, nem azt mondjuk, hogy tegnap is hallottunk ilyet, meg ilyen szokott lenni, vagy hogy egyes városrészekben – mint ahogyan az számos Nyugat-európai országban ez szinte napi gyakorlat –, hanem azt mondjuk: Úr Isten, mi történt? Ez arra emlékeztet, hogy az életünk azért biztonságos, ez nagy érték, meg kell becsülni” – mondta Orbán Viktor.

Pénteken az ország valamennyi rendőrségi épületére kitűzték a fekete zászlót, amellett a gépjárműveken gyász-szalaggal tisztelegnek az elhunyt rendőr emléke előtt.

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester.

Kapcsolódó tartalom

Majdnem tíz éve szerelt fel próbaidős járőrként a XI. kerületi Rendőrkapitányságon, s a 2022-es teljesítményét kiválóra értékelték parancsnokai. Baumann Péter főtörzsőrmester februárban lett volna harminc éves.

Ajánljuk még