Fontos

Gulyás Gergely: Ha valaki gyermekek sérelmére követ el bűncselekményt, semmilyen kegyelemben nem részesülhet

Régi szövőszékeket keltettek életre pécsi gépészmérnök-hallgatók segítségével

Több mint százéves, működésképtelen szövőszékek hiányzó alkatrészeit tervezték meg és készítették el a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) tanuló gépészmérnök-hallgatók – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

Közleményük szerint Pápai Lívia textilművész, az egyetem művészeti karának oktatója kérte fel a hallgatókat arra, hogy az oktatási célokra ajándékba kapott, a manapság a már beszerezhetetlennek számító, hiányzó alkatrészek miatt működésképtelen eszközöket használatba lehessen venni.

A gépészhallgatók a gépek működésének megismerését követően láttak hozzá a hiányzó alkatrészek megtervezéséhez és legyártásához. A művészeti karos oktatók és hallgatók segítettek felkutatni a gépek mechanizmusait, emellett a gépészmérnök-hallgatók a működő szövőszékek tanulmányozásával jutottak információhoz.

Ezek alapján alakították ki a hiányzó alkatrészek formáját, funkcióját

– idézték a közleményben Vasvári Gyulát, a PTE MIK gépészmérnöki tanszékének megbízott vezetőjét.

A tervezésnél 3D-nyomtatót is bevetettek, először műanyagból kinyomtatták a megtervezett darabokat, így könnyebb volt módosítani azokat, majd ezután formázták meg fémből a végleges alkatrészeket. A hallgatók egyebek mellett kilincskerekeket terveztek, egyedi méretű csavarokat, reteszeket és forgatókart gyártottak.

A megmunkáláshoz a gépészképzésen is oktatott esztergálásra, marásra, hegesztésre egyaránt szükség volt, sőt

az egyik szabálytalan formájú alkatrész kialakításában lézervágással segített a kar egyik ipari partnere.

A megbízás azért is volt hasznos a leendő mérnökök számára, mert egy olyan különleges eszközzel ismerkedhettek meg, amellyel nem találkoznak a ma működő vállalkozásoknál.

A százéves mechanika tanulmányozása, az akkori mesterek gondolkodásának elsajátítása fejleszti az összefüggések megértését, a kreativitást, amelyre minden korban szükségük van és lesz a mérnököknek – emelték ki a PTE közleményében.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még