Rendkívüli

Anyát és hároméves gyermekét találták holtan Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a nő öngyilkos lett

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság álláspontját az Erasmus-ügyben

| Szerző: hirado.hu
Nem lehet akadálya, hogy a hazai hallgatók részt vegyenek az Erasmus-ösztöndíjprogramban – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón úgy fogalmazott: hosszan lehetne sorolni azokat a nyugat-európai egyetemeket is, ahol aktív politikusok ülnek a kuratóriumban, a fenntartó- és tanácsadó testületekben. Hangsúlyozta: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság álláspontját az Erasmus-ügyben. A tárcavezető szerint a kormány mindenben úgy járt el, ahogyan azt a 17 pontos megállapodásban korábban rögzítették, annak megfelelően módosították az összeférhetetlenségi szabályozást – hangzott el az M1 híradójában.

Ami az Erasmus ügyben történik az Európai Bizottság részéről Magyarországgal szemben, az elfogadhatatlan és tűrhetetlen” – így értékelte a Kormányinfón az EB Erasmus programmal kapcsolatos döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely bejelentette: amíg nem sikerül tisztázni az Erasmus-ügyet addig minden költséget a magyar kormány kifizet, kár egyetlen hallgatót sem érhet.

Az Európai Bizottság – jelen állás szerint – a 2024-től induló programból kizárná azokat a magyarországi felsőoktatási intézményeket, amelyek alapítványi fenntartásúak és ahol a fenntartó alapítvány kuratóriumában aktív politikusok foglalnak helyet.

Gulyás Gergely azt mondta: a magyar kormány erről a kérdésről is tárgyalt az Európai Bizottsággal, jóhiszeműen elfogadta a testület ajánlásait, ezért ha mégsem sikerül rendezni a program helyzetét, akkor a kormány uniós bíróság elé viszi az ügyet.

„Pontosan úgy jártunk el, ahogy azt az Európai Bizottság kérte, és pontosan úgy fogadtuk el az összeférhetetlenségi szabályok módosítását, ahogy azt az Európai Bizottsággal egyeztettük. Ezeket a megváltozott összeférhetetlenségi szabályokat egyébként az egyetemek már a saját belső szabályzatukban át is vezették. Azt reméljük tehát, hogy a félreértés – hogy nagyon indokolatlan jóindulattal legyek az EB-vel szemben – gyorsan tisztázható, de ha nem akkor a magyar kormány kénytelen lesz pert indítani.” 

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely ezután kérdésre válaszolva konkrét európai példákkal támasztotta alá, hogy több más uniós tagállamban is vannak egyetemi alapítványok kuratóriumaiban aktív politikusok.

Tudok még Belgiumból, Franciaországból, Ausztriából példákat hozni. Tehát most túl azon a – szerintem nem vitán, mert szerintem ténykérdés, amit most mondok – mi megyeztünk, ahhoz mi tartottuk magunkat, és a bizottság számon kéri. Egyébként ez európai gyakorlat, hogy politikusok bent ülnek egy egyetem kuratóriumában” – fogalmazott a miniszter.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a brüsszeli testület még tavaly jelezte a kifogásait, azt azonban nem tudta megmondani, Magyarországnak mit kellene tennie az ügyben.

„Nem az én feladatom, hogy megmondjam, mi lehet a végső megoldás, de a bizottság biztosan magyarázatot vár a magyar kormánytól arra vonatkozóan, hogyan kívánják orvosolni a hiányosságokat a negyedik reform esetében” – fogalmazott Újvári Balázs.

A Kormányinfón ehhez kapcsolódóan azt is bejelentették: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a jövő héten Brüsszelben tárgyal az ügyről.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Kapcsolódó hírek

Kormányinfó: Magyarország akár az Európai Unió bíróságához is fordulhat Erasmus-ügyben
Ha nem vezetnek eredményre az Erasmus-ösztöndíjjal kapcsolatos tárgyalások az Európai Unióval, akkor a kormány kifizeti az ösztöndíjak költségét – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely ismertette: az idei a rezsivédelem költségvetése. Nehéz év elé nézünk, de a fókusz 2023-ban is a rezsivédelem és a foglalkoztatottság fenntartásán van, a reálbérek és a nyugdíjak növelése mellett.
Belföld

Ajánljuk még