Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Üzlettulajdonosok pályázhatnak - a kisboltokon is segít a kormány az energiaválság közepette

Csütörtöktől pályázhatnak a falusi kisboltok működési költségeik támogatására. Minden üzlettulajdonos pályázhat, aki 2000 fő alatti településen működtet olyan kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket értékesítenek. Üzletenként 1 és 3 millió forint közötti támogatás nyerhető el. Közben folytatódik és a turizmus területére is kibővül az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozások támogatása – számolt be az M1 Híradó.

„Az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozások támogatására külön programot dolgoz ki a kormány, ami mind a gáz, mind a villanyra ki fog terjedni” – még tavaly szeptemberben jelentette be ezt a miniszterelnökséget vezető miniszter. 2022-ben ennek értelmében 100 milliárd forint értékben támogatták a cégek működési költségnövekedését, illetve energiahatékonysági beruházásait.

Kedden pedig a 2023-as folytatását jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton közleményében rámutatott: Mivel az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egekbe emelkedett energiaárak egész iparágakat sodortak veszélybe, a kormány 2023-ban is folytatja az energiaintenzív kis- és középvállalkozások támogatását. A tárcavezető azt írta: az első három hónapban 120 milliárd forinttal segítik a feldolgozóipar vállalkozásait a rezsiköltségek kifizetésében, továbbá a támogatási programot kiterjesztik a turisztikai szektorra is. De nemcsak az energiaintenzív kkv-kat támogatja a kormány, hanem például a kisboltokat is. A részükre csütörtökön indul pályázat.

„A pályázók elszámolhatnak a támogatás elnyerését követően mindenféle működési költséggel. Ide beleérthetők a bérköltségek, beleérhetik a rezsiköltséget is, tehát mindenféle működési költséggel elszámolhatnak a pályázók”

– mondta a program bejelentésekor Gyopáros Alpár, modern települések fejlesztéséért felelős, a pályázatot koordináló kormánybiztos.

A csütörtökön 10 órától elérhető pályázaton minden üzlettulajdonos indulhat, aki 2000 fő alatti településen működtet olyan kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket árulnak. Üzletenként 1 és 3 millió forint közötti az elnyerhető támogatás mértéke, amely egyszeri, vissza nem térítendő, és önerőt sem igényel. A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani január 31-ig.

A kormány a 2023-as költségvetést a rezsivédelem költségvetésének nevezte, amikor december végén benyújtotta az idei esztendőt érintő módosításokat. Ebben nemcsak a vállalkozások támogatása, hanem a családok védelme is hangsúlyos szerepet kapott. Az Energiaügyi Minisztérium legutóbbi közleménye szerint idén is megmarad a családoknak az átlagfogyasztásig járó rezsicsökkentett áram- és gázár, amellyel havonta 181 ezer forint maradhat a családoknál.

Kapcsolódó tartalom

A tárca közleményéből az is kiderül: a magyar családok 2022 decemberében is a legolcsóbban jutottak földgázhoz, és a második legkedvezőbb áron kapták az áramot az európai fogyasztók közül.

Ezzel együtt az a cél is teljesülni látszik, hogy mindenki spóroljon az energiával. A legfrissebb adatok szerint negyedével kevesebb gázt fogyasztottunk decemberben, mint egy évvel korábban: a háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig csaknem 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat, az éves gázfogyasztás pedig 17 százalékkal mérséklődött 2021-hez képest. Áramból is kevesebb fogyott. Decemberben több mint 7, éves szinten pedig csaknem 3 százalékos volt a csökkenés mértéke.

Ajánljuk még