Aktuális

Elindult vissza a Földre az első török űrhajós és európai társai

Rétvári Bence: A körforgásos gazdaságba illeszkedő üzemet alakítottak ki a szegedi fegyházban

A körforgásos gazdaságba illeszkedő, környezetbarát burkolatokat gyártó üzemet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Szegeden.

Rétvári Bence a Nagyfa-Alföld Kft.-nél tartott sajtóbejáráson azt mondta, a kormány 2010-ben célul tűzte ki, hogy minden munkaképes fogvatartott, akinek büntetési fokozata azt megengedi, dolgozzon, és ezzel járuljon hozzá ellátásának költségeihez.

A folyamatos munkavégzés segíti a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését, szakmát tanulhatnak, és ez lehetővé teszi, hogy büntetésük leteltével a civil életben is állást találjanak – közölte a politikus.

Az elmúlt években országszerte egyre több üzem jött létre, a többi között varrodák, pékségek, nyomdák. Szegeden – még az Innovációs és Technológiai Minisztérium csaknem 400 millió forintos támogatásával – wpc – (fa-műanyag kompozit, wood plastic composite) üzemet alakítottak ki. Az itt gyártott kerítéselemek építkezéseknél, kertek kialakításánál használhatók, tartósak, nem igényelnek festést, gondozást. Alapanyaguk újrahasznosított, fahulladékból, tönkrement raklapokból darálják le, illetve üdítős palackok kupakjából állítják elő – ismertette az államtitkár.

Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese kifejtette, ma a magyar börtönökben nincs olyan fogvatartott, aki csak a körletben lenne, mintegy 19 ezer fogvatartott közül mindenki, aki munkára alkalmas és biztonsági előírása azt lehetővé teszi, dolgozik vagy tanul.

A büntetés-végrehajtás csaknem három évtizede létező gazdasági társaságai az elmúlt években jelentős változáson mentek keresztül. A tíz tagból álló vállalatcsoport piaci körülmények között is helytáll, éves bevétele 30 milliárd forint körül alakul, adózott eredménye 1-1,5 milliárd forint – tudatta a dandártábornok

Kiemelt képünk: Fogvatartottak dolgoznak a Szegedi Fegyház és Börtön környezetbarát burkolatokat gyártó üzemében 2023. január 11-én. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ajánljuk még