Aktuális

A Mona Lisa sem úszta meg – sütőtöklevessel öntötték le a világhírű festményt

Van elég gáz a magyar tárolókban, és Horvátország felől is érkezik a kőolaj

Jelentősen csökkent a hazai földgázfogyasztás tavaly ősszel. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a földgáz felhasználása 2008 óta a legalacsonyabb októberi értéket mutatta. Eközben kiemelkedően magas a hazai tárolók töltöttsége, vagyis bőven elég gáz van az idei télre. Közben Magyarország kőolajellátása is folyamatos: a Mol ugyanis megállapodott az Adria vezetéket üzemeltető vállalattal félmillió tonna kőolaj szállításáról Horvátország felől – számolt be az M1 Híradó.

 

A százhalombattai olajfinomítóba fut be a 70-es években épült Adria kőolajvezeték. A csövekben érkező olajmennyiséget egész évben napi 24 órában figyelik a Mol szakemberei. A Horvátországból induló vezeték ugyanis nélkülözhetetlen, mert a Barátság kőolajvezeték mellett ez az egyetlen hálózat, amin nyersolaj érkezik Magyarországra.

És továbbra is jönni fog az olaj Horvátország irányából, ugyanis a Mol olajszállítási szerződést kötött a vezetékrendszert üzemeltető Janaf horvát vállalattal.

A március végéig szóló negyedéves megállapodás félmillió tonna nyersolaj szállítását teszi lehetővé az Adria vezetéken keresztül,

illetve a Mol abban is megállapodott a horvát vállalattal, hogy csaknem 150 ezer köbméter olajat tárolhasson Omisaljban és Sziszeken.

Vagyis, a mostani megállapodással egy újabb, az orosz vezetékrendszertől független pilléren keresztül biztosított Magyarország nyersolajellátása, ami azért létkérdés, mert a hazai energiaellátáshoz 80–90 százalékban importra szorulunk.

Kapcsolódó tartalom

Közben a másik fontos energiahordozó, a földgáz tekintetében is jól áll Magyarország. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a hazai tárolók töltöttsége több mint 85 százalékos volt októberben – ami 11 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban –, illetve a földgázimport 150 százalékkal emelkedett.

Ráadásul a földgázfogyasztás 2008 óta nem volt olyan alacsony, mint októberben,

ugyanis az enyhébb időjárás miatt csökkent a háztartások fűtési igénye, illetve az emberek is takarékoskodtak. Szakértők szerint ezek együttesen azt jelentik, hogy Magyarország földgázellátása biztonságban van.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter vasárnap a Kossuth Rádióban arról beszélt: Európában a magyar lakosság kapja az egyik legalacsonyabb áron az energiát, ugyanis a kormány meg tudta őrizni a rezsicsökkentést, illetve az energetikai szankciók alól is felmentést harcolt ki. Viszont – mint fogalmazott – a kormány célja, hogy csökkentse Magyarország energiaimport függőségét és a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból oldja meg az ellátást.

Egyelőre abban a periódusban vagyunk, amikor még jön Európába például hozzánk is az orosz gáz, mert ugye a szankcióknál e tekintetben sikerült kitárgyalni, hogy mentességeket kapjunk mi és mások, akiknek esélyük sincs egyébként máshogy hozzájutni a földgázhoz. Ezért jelen pillanatban jó a helyzet, de nem lehet kizárni, hogy ez a háború sajnos még sokáig tart és azt sem lehet kizárni, hogy a gázárak majd feljebb fognak menni” – fogalmazott Lantos Csaba.

Kapcsolódó tartalom

Növelni kell a belföldi energiatermelés arányát egyebek mellett Paks II megépítésével, illetve a megújuló energiatermelés bővítésével – ez az első lépcső az energiafüggőség csökkentéséhez – erről Hortay Olivér beszélt az M1-en. A Századvég szakértője kiemelte: az is fontos, hogy külföldről, minél több, egymástól független szállítótól érkezzen energia.

Ez azért fontos, mert ha valamelyik beszállítóval probléma merül fel, kiesik, akkor így pótolhatóvá válik más beszállítóval. Az elmúlt években ebbe az irányba is jelentős törekvések voltak, talán amit érdemes kiemelni, hogy

mind a földgáz, mind a villamos energia tekintetében nagyon jelentős határkeresztező kapacitásfejlesztések valósultak meg

– hangsúlyozta. Hortay Olivér hozzátette: a kormány nagy lépésekben halad az energiafüggetlenség erősítésében, például a hazai kitermelésű földgáz mennyiségét is évi kétmilliárd köbméterre emelték.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még