logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Méteres hó a Nagykörúton – Ritkán látott felvételekkel idézzük fel, amikor az egész országot megbénította a havazás

| Szerző: hirado.hu
Rendkívüli állapot alakult ki Magyarországon 1987 januárjában a három napig tartó folyamatos havazás miatt. A heves szélvihar kíséretében érkező ítéletidő az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb országos időjárási krízisét okozta. Ugyan korábban is előfordultak hóban gazdag telek, de a legnagyobb fennakadásokat a 36 évvel ezelőtti nagy havazás okozta. A tundrai telet idéző dermesztő napok eseményeit az MTVA fotó- és videóarchívumának segítségével elevenítjük fel. Ritkán látott videók és fotók következnek.

 

A havazás 1987. január 10-én szombat reggel sokkolta az országot. Néhány meteorológiai állomás 50–70 centis hótakaróról számolt be, a hó pedig két napon át megszakítás nélkül hullott. A nagy havazás rendkívüli hideggel párosult. Mind a hőmérsékleti minimum, mind a maximum értékekben százéves rekordok dőltek meg.

A fővárost január 11-én estére temette be a hó, a közlekedés aznapra teljesen leállt.

A budapesti utakat másnap 30–50 centiméteres hó fedte, többnyire csak a főbb útvonalak voltak járhatók. A közösségi közlekedésben komoly fennakadások adódtak, a parkoló autókat méteres hó fedte. Aznap a fővárosban csak -17 fokig emelkedett a hőmérők higanyszála.

A vihar országszerte hóakadályokat épített, és egyes helyeken, ahogy a fővárosban is másfél-két méter magas torlaszok alakultak ki. Az M7-es autópályán lebénult a közlekedés, az ott veszteglő autókat és kamionokat szinte teljesen befedte a hó.

Mivel az országban az utak, főutak nagy része járhatatlanná vált, a mentési munkálatokra a honvédség tankjait kellett bevetni. A hó a mentők dolgát is nehezítette, szinte valamennyi járművük elakadt benne.

A hideg január 13-án hajnalban érte el a mélypontját – a hőmérséklet ugyanis az ország némely pontján nem emelkedett -30 fok fölé.

Bács-Kiskun megyében a hófúvás több települést is elzárt a külvilágtól. A tanyán lakók dolga volt a legnehezebb, ők a hófedte főutakig is csak lovas ekékkel tudtak utat törni maguknak. Kecskeméten január 13-án -17 fokot mértek.

Az enyhülés végül január 14-én kezdődött meg. Az ország déli és keleti részén délutánra már havas és ónos eső váltotta fel az addigi folyamatos havazást, azonban ennek sem örülhetett teljes mértékben a lakosság – a lehulló ónos csapadék után ugyanis vastag tükörjég képződött, életveszélyes jégpályává változtatva a vidéket.

A képre kattintva galéria nyílik (Fotók: Nemzeti Fotótár)

Érdekesség, hogy az országban a tavasz kezdetéig megmaradt a hótakaró, a teljes olvadásra egészen márciusig kellett várni.

A kiemelt kép: A Ferenc körút 1987. január 15-én (Fotó: MTI/Pintér Márta)

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2023/01/Nagy-havazas-1987-1024x656.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még