logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb halálos migránsbalesetek történtek, közben az embercsempészek egyre bátrabbak és veszélyesebbek

Két migránsbaleset is történt múlt éjjel. Jászszentlászlónál egy illegális bevándorlókat szállító autó sodródott le az útról, majd felborult. A jármű az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán haladt, amikor igazoltatni akarták a járőrök. A sofőr nem állt meg, lehajtott az autópályáról, de a jármű egy kanyarban lesodródott az útról és felborult. A sofőr a helyszínen életét vesztette. Rajta kívül nyolc külföldi tartózkodott a járműben, akik valamennyien megsérültek. A másik baleset Szegednél történt, itt egy kamion gázolt el egy úton átszaladó férfit – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Tűzoltó-, rendőr- és mentőautó fénye borította be az utat hajnalban Jászszentlászlónál. Több településről összesen kilenc mentőegység érkezett a helyszínre. Egy útról lesodródó autó miatt riasztották őket. A baleset még hajnalban történt, amikor a migránsokat szállító férfi az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán haladt. A rendőrök igazoltatni akarták. A sofőr azonban a többszöri jelzés ellenére sem állt meg, hanem lehajtott az autópályáról és menekülni kezdett.

A sofőr a helyszínen életét vesztette

„A járművet igazoltatni akarták, azonban a sofőr, a rendőrök többszöri jelzése ellenére sem állt meg. Nagy sebességgel hajtott tovább, majd az 5402-es számú úton egy kanyarban kisodródott és felborult. A baleset során a személygépkocsit vezető 45 éves lengyel férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette” – idézte fel a baleset körülményeit Dabis Krisztina, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Kapcsolódó tartalom

A migránsokat szállító férfi a helyszínen meghalt, nyolc utasa pedig megsérült. Őket súlyos vagy könnyű sérülésekkel szállítottak a megye két kórházába.

„Egy fő be volt szorulva a roncsok közé, ő nem mutatott életjeleket, és a kiszabadítása után sem volt remény az újraélesztésre, ő sajnos a helyszínen életét vesztette. Rajta kívül kettő súlyos és hat könnyebb sérültet vizsgáltak bajtársaim. A súlyos sérültek döntően medence, mellkas, illetve végtagi sérüléseket szenvedtek – sorolta a tragikus baleset következményeit Hangai József mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa.

Kamion gázolt gyalogost

Nem ez volt az egyetlen migránsbaleset az elmúlt éjjel. Az M5-ös autópályát az M43-as autópályával összekötő úton kamion gázolt el egy gyalogost. Az M1 információi szerint a román kamion Budapest felé tartott, amikor két migráns megpróbált átszaladni előtte. Az egyik megbotlott, ekkor történt a tragédia.

„Egy külföldi kamion elütött egy előtte átszaladó gyalogost, aki a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt” – mondta el Balázs Csaba, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A másik bevándorló elszökhetett. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Az év eleje óta már több mint 2700 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák itthon. És szinte minden nap elfogtak embercsempészeket is.

Megsarcolja a migránsokat az afgán maffia

A bűnözés virágzik a vajdasági településeken. Erről a bevándorlók is beszéltek az M1-nek Zomborban. A legtöbben az afgánokra panaszkodtak, azt mondják az afgán maffia uralja a szerb–magyar határszakaszt.

„Az afgánok korlátozzák a lehetőségeinket a magyar határon. Nem engednek át minket. Muszáj fizetnünk nekik. Két-háromezer eurót is elkérnek fejenként. Csak miután odaadtuk a pénzt, akkor mehetünk. Aki nem fizet, annak itt kell maradnia Szerbiában” – mondta egy szír migráns, aki arcát eltakarva nyilatkozott.

De más problémáik is vannak. A bevándorlók azt mondják: miközben minden pénzüket az embercsempészekre költik, a megerősített magyar kerítésen már szinte lehetetlen átjutni.

„Afganisztánból indultam el, és Svájcba tartok. Nagyon hosszú és kemény az út, egyre nehezebb átjutni a határon, ráadásul sokba is kerül” – panaszkodott egy afganisztáni migráns.

Kapcsolódó tartalom

Egyre agresszívabbak az embercsempészek

Közben az embercsempészek egyre bátrabbak és veszélyesebbek. Ezt az elmúlt hónapok eseményei is jól mutatják.

November közepén az M5-ös autópályán, Inárcs térségében próbáltak a rendőrök ellenőrizni egy mikrobuszt, amikor a sofőr elhajtott. A mögötte haladó rendőrautóra többször is rálőttek a bűnözők, kiderült 21 migráns bujkált az autóban.

Decemberben, a két ünnep között pedig Budapesten üldöztek a rendőrök egy embercsempészt. A grúz sofőr útközben 11 autónak ment neki, köztük egy rendőrautónak is, két egyenruhás megsérült. A hajsza végül az első kerületben ért véget, az embercsempészt a rendőrök elkapták. A kisteherautó rakterében 35 migránst találtak a hatóságok.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Horváth József: A migránsok többsége már látott fegyvert, és a börtön sem visszatartó erő számukra
Továbbra is erős a migrációs nyomás a magyar-szerb közös határon. Főleg fiatal férfiak jönnek, akiknek a többsége már látott fegyvert, és számukra a börtön sem visszatartó erő – jelentette ki az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője. Horváth József az M1 műsorában hozzátette: aki egyszer eljut az általa kívánt célországba, azt nagy valószínűséggel már nem fogják tudni kitoloncolni onnan.
Külföld
Tálib terroristákat fogtak el a határnál
Tálib harcosokat fogtak el az év elején a szerb kommandósok a magyar határkerítés túloldalán. A két férfit nemzetközi elfogatóparancs alapján terrorizmus gyanúja miatt körözték. Egyikük, Abdul Bashir – becenevén, a Kapitány – korábban mesterlövészként szolgált az afgán hadseregben, a francia hatóságok szerint sorozatgyilkosságokat követett el. A másik elfogott terrorista pedig korábban a tálibok tábornoka volt. A szerb belügyminisztérium közlése szerint élesre töltött géppisztolyaik voltak, és mindketten Magyarországon keresztül akartak az Európai Unióba szökni – számoltak be róla az M1 Híradóban.
Belföld

Ajánljuk még