logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Környezetbarát energia és ínyenc fűszer is lehet a kidobott karácsonyfákból

| Szerző: hirado.hu
Vízkereszt elmúltával egyre többen válnak meg a karácsonyfájuktól. Budapesten újrahasznosítják az ünnep központi szimbólumát, környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő a magas fűtőértékű tűlevelűekből, az Egyesült Királyságban pedig többen meg is eszik a fa bizonyos részeit. A brit séfek szívesen felhasználják főzéshez, sütéshez az illatos és fűszeres tűleveleket.

Hazánkban a „kihelyezési dömping” január 6. után kezdődött, és várhatóan egy-másfél hónapig tart majd.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, amelyekből becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója az MTI-vel.

Környezetbarát távhő és villamos energia

A társaság kiemelte, hogy a kijelölt gyűjtőpontokról vízkeresztet követően fenyőfajáratok szállítják el a naponta összegyűlő karácsonyfákat, amelyektől – az FKF tapasztalatai szerint – a budapestiek közül legtöbben már ezen a környezetkímélő módon válnak meg.

A magas fűtőértékű tűlevelűek aprítást követően, a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából – nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő

– tudatták.

Közleményük szerint a létesítményben termelt hőenergia a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában, az előállított villamos energia pedig mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja.

Kedvelik a séfek az „illatos és fűszeres” tűleveleket

Az Egyesült Királyságban ahelyett, hogy újrahasznosítanák vagy elültetnék a fenyőfákat, egyes részeit elfogyasztják – hívta fel rá a figyelmet a The Guardian cikkét szemléző Greendex.hu.

Élelmiszer-szakértők szerint a tűlevelek a rozmaringhoz vagy a babérlevélhez hasonlóan felhasználhatók a főzésben, hogy citrusos és fenyőízű ízeket adjanak, és jó C-vitamin-forrás is egyben. A Michelin-csillagos szakácsok is a rajongók közé tartoznak. John Williams, a Ritz étterem vezető séfje szerint az „illatos és fűszeres” tűlevelek többek között a zeller ízének fokozására is felhasználhatók. René Redzepi, a három Michelin-csillagos koppenhágai Noma vezetője elmondta, hogy a fenyő közel 20 éve rendszeresen szerepel éttermében.

Ízesítésre használják

 

Nagyjából az egészet meg lehet enni. A tűleveleket úgy használhatod, mint a rozmaringot vagy a babérlevelet, ízesítésre

– mondta Julia Georgallis, a How to Eat Your Christmas Tree (Hogyan edd meg a karácsonyfádat) című könyv szerzője.

Georgallis azt is javasolja, hogy készítsünk fenyőhamut. Ha a fa egyes részeit forró sütőbe helyezzük, amíg el nem szenesedik, majd turmixgépbe tesszük, az így kapott fekete port ízesítőként használhatjuk. A tűket tojás vagy zöldségek pácolásához, valamint italok és főzetek készítéséhez is fel lehet használni. Azoknak, akik újraültetik a fát, azt ajánlja, hogy tavasszal fogyasszák el az új rügyeket. A szerző szerint a környezet szempontjából az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem lenne karácsonyfa a lakásban, de akik nem tudnak lemondani erről a szokásról, azok próbáljanak a lehető legtöbbet felhasználni a fából.

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Kapcsolódó hírek

Megkezdték a karácsonyfák gyűjtését Budapesten
A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, amelyekből becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója pénteken az MTI-vel.
Belföld

Ajánljuk még