Aktuális

Késes támadás történt egy németországi középiskolában, több diák súlyosan megsérült

Tálib terroristákat fogtak el a határnál

Tálib harcosokat fogtak el az év elején a szerb kommandósok a magyar határkerítés túloldalán. A két férfit nemzetközi elfogatóparancs alapján terrorizmus gyanúja miatt körözték. Egyikük, Abdul Bashir – becenevén, a Kapitány – korábban mesterlövészként szolgált az afgán hadseregben, a francia hatóságok szerint sorozatgyilkosságokat követett el. A másik elfogott terrorista pedig korábban a tálibok tábornoka volt. A szerb belügyminisztérium közlése szerint élesre töltött géppisztolyaik voltak, és mindketten Magyarországon keresztül akartak az Európai Unióba szökni – számoltak be róla az M1 Híradóban.

 

Nemzetközi körözés alatt álló tálib terroristákat fogtak el a szerb kommandósok a magyar határ túloldalán – erről írt a Blikk.

Az éve elején elfogott férfiak a Szabadka melletti radanovaci erdőben és a környékbeli tanyákon bujkáltak. A szerb védelmi miniszter szerint Magyarországon keresztül akartak az Európai Unióba szökni. A kiterjedt akció során több mint száz, magukat szírnek és afgánnak valló migránst kaptak el, köztük volt az a két terrorista, akiket a francia hatóságok már régóta kerestek. Mer Hamza az afgán hadsereg tábornokaként szolgált korábban, onnan szélsőséges nézetei miatt bocsátották el. Társát Abdul Bashirnak hívják, beceneve: a Kapitány. A francia hatóságok szerint ő mesterlövészként sorozatgyilkosságokat követett el amerikai és francia katonák ellen.

A terroristák elfogása nem volt veszélytelen, ugyanis élesre töltött automata géppisztolyokkal voltak felszerelkezve, amikor lecsaptak rájuk a kommandósok.

A gyanú szerint a két most elfogott férfi az Európai Unió területére jutva terrorcsoportokat szervezhetett volna, ezért is számítanak különösen veszélyesnek. A francia hatóságok már kérvényezték a kiadatásukat, hamarosan eljárás indulhat ellenük terrorizmus vádja miatt.

Közben folyamatos a migrációs nyomás a szerb határon. Obrenovácon nagy létszámban csoportosulnak az illegális bevándorlók, közöttük egyre többen vannak olyanok, akiknek harci tapasztalata van.

„Afganisztánban a katonák helyzete rossz. A tálibok miatt sokan menekülnek el” – mondta el egy afgán katona.

A legtöbb migráns a magyar-szerb határon keresztül akar átjutni az unió területére.

„Magyarországra megyek, onnan pedig Ausztriába. Tudjuk, hogy a magyar rendőrökkel nehéz lesz, de mi akkor is megyünk”– mondta egy migráns.

Veszélyesebbé, nagyságrendekkel nagyobbá vált az illegális migráció

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en azt mondta: minden adat, ami előrejelezheti a következő időszakban a migrációs tevékenységet, azt mutatja, hogy a következő hónapokban egyre több és veszélyes illegális bevándorló fogja megkísérelni az átjutást a magyar határon.

„A határellenőrzésnek nemcsak fontos közbiztonsági, lakosságvédelmi szuverenitás védelmi feladata van, hanem nagyon fontos nemzetbiztonsági feladatot is el kell látni, hogy távoltartsuk azokat a személyeket, akik akár terrorcselekménnyel, vagy más, a nemzet biztonságát fenyegető cselekménnyel, szándékkal próbálják illegálisan átlépni a határt” – fogalmazott Bakondi György.

Tavaly 270 ezer migránst tartóztattak fel a magyar határon. Ez több mint kétszer annyi, mint amennyi 2021-ben volt. Az embercsempészek is egyre agresszívebben próbálják meg Európába juttatni az illegális bevándorlókat. A magyar börtönökben 72 országból 2500 embercsempészt tartanak őrizetben.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még