logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soltész Miklós: A kormány a nehézségek ellenére továbbra is támogatja a bolgár közösséget

A háborús, inflációs nehézségek ellenére a kormány továbbra is támogatja a bolgár közösséget – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Soltész Miklós a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ bokrétaünnepségén úgy fogalmazott: vízkereszt ünnepe van, amely egybeesik az ortodox keresztények karácsonyi ünnepével. „Karácsony ajándékaként, vízkereszt ajándékaként helyezhetjük el ezt a koszorút” – jegyezte meg, utalva a bokrétára, a vízkeresztre és az ortodox karácsonyra.

Az államtitkár emlékeztetett: sokan kétségbe vonták, van-e értelme a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom és a bolgár művelődési ház közelében egy harmadik épület, a kulturális és oktatási központ megépítésének.

Jelezte: a korábban használt Bajza utcai épület már nem felelt meg a közösség igényeinek. Megköszönte, hogy a bolgár közösség tagjai le tudtak mondani erről, hogy helyette egy modern központot építhessenek a templom és a művelődési ház szomszédságában.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)

Soltész Miklós megköszönte az építők munkáját is, és úgy fogalmazott, tisztelettel kell tekinteni rájuk, hiszen fantasztikus munkát végeznek.

A „kormány részéről azt tudjuk ígérni, garantálni”, hogy minden nehézség ellenére, a háborús nehézség, infláció ellenére a támogatást továbbra is „megadjuk a közösségnek” – jelentette ki az államtitkár.

A szalaggal átkötött bokrétát daruval emelték az új épület legmagasabb, 18,6 méteres pontjára.

A bokrétaünnep előtt istentiszteletet tartottak Jordan-nap (Jordanovden, vízkereszt) alkalmából a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

A központ a főváros IX. kerületében, a Vágóhíd utcában a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom közvetlen szomszédságában épül fel. A telekkel szemben, az utca túloldalán a bolgár művelődési ház található. A központ alapkőletételét tavaly márciusban, Bulgária nemzeti ünnepén tartották.

Kiemelt képünk: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b) nemzeti színű szalagot köt a bokrétára a meghívottak körében az épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ bokrétaünnepségén Budapesten 2023. január 6-án. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

Ajánljuk még