logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország az EU legalacsonyabb rezsiköltségeivel zárta az évet

Magyarország az Európai Unió legalacsonyabb háztartási rezsiköltségeivel zárta az évet – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból. Kiemelték, hogy átlagos fogyasztás esetén a földgáz és az áram is nálunk volt a legolcsóbb decemberben az EU-ban – hangzott el az M1 Híradójában.

Augusztus óta, amikor megváltoztak a rezsiköltségek nagyon sokan ellenőrzik, hogy mennyit is kell az áramért vagy a gázért fizetniük. Az átlagfogyasztásig ugyanis megmaradt a hatósági ár, de afölött már kedvezményes piaci árat kell fizetniük a családoknak.

Az MVM Next legfrissebb kimutatása szerint az augusztustól november végéig kibocsátott áramszámlák kétharmada és a gázszámlák négyötöde nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát. Vagyis a lakosság döntő többsége csak rezsicsökkentett árat fizet.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felmérése szerint pedig Magyarország az Európai Unió legalacsonyabb háztartási rezsiköltségeivel zárta az elmúlt évet.

Ha megnézzük a villamos energia árát, akkor Brüsszelben több mint hatszorosát kell a magyar árnak fizetni, ugyanez földgázban 12-szeres Stockholm és Budapest között” – hangsúlyozta a hivatal szóvivője, Scherer Zsolt.

A szóvivő szerint amíg az Európai Unióban nagyot ugrottak az energiaárak, addig nálunk továbbra is a legkevesebbet kell a családoknak fizetni a gázért és az áramért.

„Az augusztusi rezsiárváltozásokhoz képest az Európai Unióban továbbra is a magyar családok fizetik a legkevesebbet a gázért és a villanyért. Decemberi felmérésünkben egy hónap alatt számos nyugat-európai fővárosban két számjegyű emelkedést tapasztaltunk a gáz és a villany árában. Ehhez képest a hazai lakossági fogyasztók továbbra is a legalacsonyabb árat fizetik” – fogalmazott a MEKH szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

Fontos megjegyezni azt is, hogy számos nyugat-európai országban energiaadó terheli a lakossági fogyasztókat, ezzel szemben a magyar családoknak nem kell ilyet fizetniük. És a jövőben sem kell, mint ahogy nem változik a háztartások energiaár-támogatása sem. Ez utóbbiról a miniszterelnök tavaly decemberben beszélt.

„Magyarországon minden család havonta az energiaár-támogatáson keresztül körülbelül 180 ezer forint támogatást kap, ez körülbelül 450 euró egy hónapban. Nem ismerek még egy olyan országot, amely minden családnak, egy ország minden családjának, minden hónapban az energiaáron keresztül 450 eurónyi támogatást tudna nyújtani” – mondta Orbán Viktor.

Ráadásul januártól áprilisig nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem. Vagyis az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei sem nőnek.

A kiemelt kép illusztráció.

Kapcsolódó hírek

A 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése, négyszeresére emelik a rezsivédelmi alapot
A hírt a Pénzügyminisztérium közölte, miután kormányrendelettel módosították a jövő évi büdzsét. Az erről szóló rendelet csütörtök este meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ebből kiderül, hogy a Rezsivédelmi alap az eredetileg tervezett összeg csaknem négyszeresére, több mint 2600 milliárd forintra nő 2023-ban. És a központi tartalékot is megemeli a kormány. Az Energiaügyi tárca közben közölte, hogy az energiaválság dacára a magyarok 2023-ban is változatlanul a legolcsóbban kapják a földgázt, és a második legalacsonyabb áron az áramot Európában –számoltak be róla az M1 Híradóban.
Belföld

Ajánljuk még