logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar háztartások rezsiköltségei a legkedvezőbbek Európában

| Szerző: hirado.hu
Egy friss nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint a magyar háztartások rezsiköltségei a legkedvezőbbek voltak európai viszonylatban 2022 utolsó hónapjában is.

 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások rezsiköltségei 2022 utolsó hónapjában is a legkedvezőbbek voltak Európában – hívta fel rá a figyelmet a mekh.hu oldal.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint tavaly decemberben ismét több európai fővárosban nőttek a háztartásokat terhelő energiaköltségek. 2022 decemberében a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Helsinkiben 23, Madridban 20, Stockholmban 18 százalékkal emelkedett novemberhez képest. A földgáz lakossági ára Stockholmban 31, Szófiában 13, Athénban pedig 10 százalékkal nőtt egy hónap alatt.

A második legalacsonyabb ár Európában

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei 2022 decemberében sem emelkedtek. A háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,02 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,40 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

Kapcsolódó tartalom

A földgáz nálunk volt a legolcsóbb

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz decemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átlagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,48 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,04 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végzi.

A kiemelt kép illusztráció. 

 

Kapcsolódó hírek

A 2023-as költségvetés a rezsivédelem költségvetése, négyszeresére emelik a rezsivédelmi alapot
A hírt a Pénzügyminisztérium közölte, miután kormányrendelettel módosították a jövő évi büdzsét. Az erről szóló rendelet csütörtök este meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ebből kiderül, hogy a Rezsivédelmi alap az eredetileg tervezett összeg csaknem négyszeresére, több mint 2600 milliárd forintra nő 2023-ban. És a központi tartalékot is megemeli a kormány. Az Energiaügyi tárca közben közölte, hogy az energiaválság dacára a magyarok 2023-ban is változatlanul a legolcsóbban kapják a földgázt, és a második legalacsonyabb áron az áramot Európában –számoltak be róla az M1 Híradóban.
Belföld
Növekszik az atomenergia társadalmi támogatottsága Európában
Az energiaválság hatására jelentős mértékben csökkent a nukleáris technológiát elutasítók aránya az EU-ban. Míg 2021 őszén az európai polgárok 26 százaléka ellenezte az atomenergia felhasználását, 2022 őszére ez az arány 15 százalékra mérséklődött – derül ki a <a href="https://szazadveg.hu/hu/2023/01/04/novekszik-az-atomenergia-tarsadalmi-tamogatottsaga-europaban~n3421">Századvég Európa Projekt</a>-kutatásának eredményeiből.
Külföld
Várhatóan magasak maradnak a gázárak Belgiumban
Belgiumban az energiaszolgáltatók már három hónapja nem hajlandóak hosszútávú szerződés kötni a fogyasztókkal, sokaknak pedig a napokban jár le korábbi megállapodásuk – számolt be az M1 Híradó.
Külföld

Ajánljuk még