logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szinte semmit sem valósítottak meg Budapesten a jóváhagyott ötletekből Karácsony Gergelyék

A Fővárosi Önkormányzathoz újabb hatszáz ötlet érkezett a budapestiektől a főváros fejlesztésére vonatkozóan, Karácsony Gergelyék szorgosan begyűjtik ugyan helyi lakosok elképzeléseit, ám a megvalósítást nem kapkodják el.

Bár még az első ötletcsomag harmada sem valósult meg, újabb és újabb javaslatokat kért és kapott a Fővárosi Önkormányzat, mire kellene elköltenie egymilliárd forintot – mutatott rá a Világgazdaság. A portál kiemelte, hogy a Fővárosi Önkormányzat közlése szerint közel 600 ötletet adtak a budapestiek a harmadik fővárosi közösségi költségvetés gyűjtésén. A Főpolgármesteri Hivatal szakfőosztályai már elkezdték az ötletek feldolgozását, a következő hónapokban pedig a javaslatok megvalósíthatósági felmérése lezajlik.

Tizenöt ötletből csak négy valósult meg

A 2020 óta létező programra minden évben egymilliárd forintot fordít Budapest – már a lebonyolítása is milliókba kerül –, ám az első alkalommal szakmai jóváhagyást kapott 15 ötletből csupán négy valósult meg, a legutóbbi 18-ból pedig még egyik sem – hívta fel rá a figyelmet a Világgazdaság.

A portál megjegyezte, hogy az a négy sem teljesen, az 50 millió forintból telepítendő 25 ivókútból például mindössze hármat adtak át. A másik három keretében 14 sportágat próbálhattak ki a budapestiek ingyen, három idősotthonban indultak állatterápiás programok, valamint egy 50 millió forintos beruházással kerékpártámaszokat létesítettek városszerte, 78-at, amit 131 további követ.

Kapcsolódó tartalom

Hosszú a be nem fejezett projektek listája

A szavazáson nyertes, a szakmai és tanácsi jóváhagyást is elnyerő, ám még megvalósítás alatt álló projektek sora jóval hosszabb.

Ezek közé tartozik az üres lakások felújítása és bérbeadása a hajléktalansággal küzdőknek (50 millió forintból), a felnőtt autista szabadidős és kulturális központ (250 millió forintból), a gyalogosátkelő az Astoriánál (20 millió forintból) vagy épp a II. János Pál pápa térre és a Zugló vasútállomás mellé tervezett „példamutató közvécék” (50 millió forintból).

Köztéri piszoár kísérleti jelleggel…

Csak azért szavazták meg Budapest jövő évi költségvetését, mert Karácsony Gergely szépen kérte. A 2022-es büdzsét fél évre tervezték, a 2023-as inkább csak negyedévre lehet elég. A DK szerint is 100 milliárdos lyuk lehet a városháza számításaiban, és a Momentum is elégedetlen. Mintha kezdene megbomlani a fővárosi baloldali összefogás.

A 2022-es szavazás nyertes ötleteiből ugyebár eddig semmi sem valósult meg, a versenyben Karácsony Gergely főpolgármester „kedvencei” kapták a legtöbb, 10 ezer feletti szavazatot: a kerékpárutak biztonságának növelése, illetve több növényzet a belvárosban. Ezeken kívül csak egy projekt kapott 4 ezer feletti szavazatot, a gyalogátkelőhelyek létesítése kiemelt fontosságú helyszíneken. Mivel 2604-en voksoltak rá, és a szakértők is jóváhagyták, 10 millió forintból köztéri piszoárt is létesít a főváros kísérleti jelleggel.

Az első pályázatok vállalásai sem teljesültek

A Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja viszont minderre azt írta, hogy úgy indul a közösségi költségvetés újabb és újabb fordulója, hogy még az első pályázatok vállalásai sem teljesültek. Azt a kérdést is feltették, honnan van egymilliárd forint a projektekre, ha Karácsony Gergely szerint csődközelben Budapest, és kiemelték, a pénznek válság idején jobb helyet is lehetne találni.

Az Adatradar arról is beszámolt, hogy az adatigénylésére a főváros küldött egy szakmai értékelést a 2022-es közösségi költségvetési tanács munkájáról, amelyből a portál azt a következtetést vonta le, hogy a tapasztalatok az önkormányzat felkészületlenségéről árulkodtak.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Kapcsolódó hírek

Karácsonyi kivilágításra nincs, tanácsadókra viszont van több tízmillió forint Budapesten
Egyre többen hiányolják Budapestről a karácsonyi hangulatot. Főleg az Andrássy út nyújt sokak szerint lehangoló látványt, amelynek fényei alapvetően határozták meg az elmúlt években az adventi időszakot. Idén viszont a Karácsony Gergely vezette főváros úgy döntött, spórolásra hivatkozva nem díszítik fel Budapest leghíresebb sugárútját. Pedig Európa legtöbb nagyvárosában találtak megoldást a kivilágításra az energiaválságban is. Az M1-nek nyilatkozó elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy tanácsadókra most is van havi több tízmillió forintja Karácsony Gergelynek – számolt be az M1 Híradó.
Belföld
A főpolgármester szövetségesei azt követelik, hogy a Lánchíd végleg legyen autómentes
Bakos Bernadett LMP-s politikus arra kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne hátráljon ki a koncepcióból, tartson ki. A zöldpárt már korábban is azzal fenyegette meg a balliberális városvezetőt, ha nem hajtja végre az általuk elképzelt fővárosi zöldprogramot, nem fogják támogatni főpolgármesterként a következő önkormányzati választáson – számolt be róla az M1 Híradója.
Belföld
Taszítja a turistákat a díszkivilágítás híján sötét és komor Budapest
Komoly bevételektől eshet el Budapest, amiért nem díszítették fel a szokásos karácsonyi fényekkel a főváros leghíresebb sugárútját, az Andrássy utat. Elemzők szerint ugyanis rengeteg turistát vonzott az elmúlt években az ünnepi hangulatú város, és ezek a turisták sokat is költöttek. Nemcsak külföldön, más magyar városokban is megoldották a kivilágítást az energiaválságban is. Budapest viszont sokak szerint komor és sötét – hangzott el az M1 Híradójában.
Belföld

Ajánljuk még