logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra belenyúlna Brüsszel az energiapiac működésébe - az átalakításnak súlyos következményei lehetnek

Hortay Olivér kockázatosnak tartja azokat a brüsszeli terveket, melyek az energiapiac gyors átalakítására vonatkoznak. A szakértő úgy véli, hogy az erőltetett átalakításoknak nagyon súlyos következményei lehetnek egy olyan iparágban, ahol a kiszámíthatóság a legfontosabb a beruházók szempontjából.

A villamos energia piacának teljes átalakításáról szóló újabb javaslatcsomaggal készül az Európai Unió. A részleteket tavasszal ismertetik a bizottságban. Szakértők szerint a villamos energia piac gyors átalakítása több szempontból is kockázatos lehet és az energiaválság elhúzódásához vezethet – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában, ahol Hortay Olivért a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetőjet kérdezték az átalakítás esetleges következményeiről és az európai energiapolitika aktuális fejleményeiről.

Egy gyors átalakításnak nagyon súlyos következményei lehetnek, ráadásul egy olyan iparágban, ahol a kiszámíthatóság talán a legfontosabb a beruházók szempontjából

– hangsúlyozta a szakértő, aki azt is leszögezte, hogy az európai energiaválság elsődleges oka, hogy az elmúlt években leépültek a kapacitások, így közép távon fontos, hogy minél több új beruházás valósuljon meg, ám ezt megakadályozhatja az átgondolatlan újrastrukturálás.

Az atomenergiával kapcsolatos kérdésekre reagálva Hortay Olivér rámutatott, hogy az a rendszer, amiben a sajtóhírek szerint Brüsszel gondolkodik, a nukleáris beruházásokat kifejezetten negatívan érintené.

A szankciók nem váltották be az elvárásokat

Hortay Olivér kifejtette, hogy Oroszországnak a jelenlegi helyzet közép távon nem kedvező, mert úgy tűnik, hogy elveszíti az európai piac jelentős részét és az európai piac prémium piacnak minősül globális viszonylatban. Ráadásul földrajzilag is nagyon közel van Oroszországhoz kiépített infrastrukúrával. De összeomlásról beszélni túlzó.

Kapcsolódó tartalom

Az a következtetés, hogy a szankciók működnek még inkább félrevezető. Az Európai Uniónak ez a költségnövekedés óriási terhet okoz, recesszió szélére sodorta a közösséget

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy a szankciók nem váltották be az elvárásokat, hiszen a háború gyors lezárását sem segítették.

Ráadásul úgy tűnik, hogy az Európai Uniónak nagyobb terhet okozott, mint Oroszországnak

– fejtette ki Brüsszel szankciós politikájáról.

Kiemelt kép: hirado.hu / Horváth Péter Gyula

Ajánljuk még