Fontos

Rákot diagnosztizáltak III. Károly királynál

Nem a klímacélok, hanem az áremelkedések bírnak szemléletformáló erővel

A klímacélok helyett az energiaárak emelkedése ösztönzi a vásárlókat az energiatakarékos berendezések beszerzésére.

Klímaváltozás ide, klímaválság oda, míg az energiaárak és az infláció alacsonyak voltak, a vásárlói döntésekben jóval kisebb szerepet játszott egy-egy készülék energiahatékonysági mutatója. Az energiaárak emelkedése azonban erős motiváció. A kereskedői jelzések szerint a vásárlók számára sokkal fontosabb lett, hogy a beszerezni kívánt elektronikai cikk energiatakarékos legyen – hívta fel rá a figyelmet a greendex.hu oldal.

Csökkenthetjük a villanyszámlát

A portál kiemelte, hogy sok energiát és pénzt spórolhatunk meg, ha energiatakarékos terméket választunk. Sőt, ma már a régi, használatban lévő fűtési berendezésünkre is elkészíthetjük a saját energiacímkénket.Választhatunk olyan termékeket, amelyek minden tekintetben jobban teljesítenek, mint a kevésbé energiahatékony gyártmányok.

A tudatos fogyasztói döntések nemcsak a klímacélok miatt fontosak, hiszen hosszú távon és érdemben befolyásolják a háztartások kiadásait is. Régi hűtő– vagy mosógépünk lecserélése önmagában több tízezer forinttal csökkentheti az éves villanyszámlát (illetve utóbbi esetében a víz- és csatornadíjat). Az elsőre talán túlságosan költségesnek tűnő beruházások a jelenlegi energiaárak mellett igen hamar megtérülhetnek. Különösen akkor, ha így még a rezsicsökkentett sávba is sikerül visszaszorítani a fogyasztásunkat. Az energiatakarékos háztartási gépekre váltást a rezsiszámlán is megérezzük.

Kapcsolódó tartalom

Az áremelkedés a legjobb ösztönző

Klímaváltozás ide, klímaválság oda, míg az energiaárak és az infláció alacsonyak voltak, a vásárlói döntésekben jóval kisebb szerepet játszott egy-egy készülék energiahatékonysági mutatója. A kutatások szerint az átlagos fogyasztókra sokkal jobban lehet hatni azzal, ha a berendezések működtetésének költségeivel szembesítjük őket, mint például az energiacímkékkel, amelyeket az EU-ban és Magyarországon is alkalmaznak.

Az energiaárak emelkedése azonban mindennél jobb motiváció. Az utóbbi időszakban a kereskedői jelzések szerint az energiacímkék felértékelődtek. A vásárlók számára sokkal fontosabb lett, hogy a beszerezni kívánt elektronikai cikk energiatakarékos legyen. Sokan hajlandóak többet is fizetni a kedvezőbb besorolású berendezésekért, akár előre hozva későbbre tervezett készülékcseréiket is.

Új energiacímkék

Az uniós energiacímkézési szabályok nem is olyan régen, 2021. március 1-jétől jelentősen megváltoztak. Ekkortól minden üzletnek és online kiskereskedőnek alkalmaznia kell az uniós energiacímke új változatát. Az új, egységes megjelenésű energiacímkék átláthatóbbak, értelmezésük egyszerűbb, és számos kiegészítő információt is tartalmaznak, megkönnyítve a fogyasztók döntését. Az új jelölésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) itt foglalja össze.

Az új címkék a következő termékkategóriákra vonatkoztak: villanykörték és lámpák; fűtőberendezések és vízmelegítők; hűtőszekrények és fagyasztók; mosógépek és szárítógépek; légkondicionáló berendezések és ventilátorok; elektronikus kijelzők, beleértve a televíziókészülékeket is; konyhai berendezések; gumiabroncsok. A címkék – termékkörtől függően – tájékoztatnak az energiahatékonysági besorolásról, az energiafogyasztásról, a vízfogyasztásról, a zajkibocsátásról vagy éppen az üzemanyag-hatékonysági teljesítményosztályról is.

Meghosszabbítanák a termékek élettartamát

Nem pusztán formai változásról van szó, hiszen korszerűbb energiahatékonysági minimumkövetelmények is hatályba léptek, de az új szabályok megerősítik a termékek javításához való fogyasztói jogokat, és elősegítik a körforgásos gazdaság kiépülését is.

A gyártóknak vagy az importőröknek a professzionális szervizek rendelkezésére kell bocsátaniuk egy sor alapvető alkatrészt egy modell utolsó darabjának az uniós piacon való forgalomba hozatalát követően legalább 7–10 évig.

A gyártóknak a termék piacról való kivonását követően is több évig elérhetővé kell tenniük bizonyos pótalkatrészeket azért, hogy a fogyasztók saját maguk javíthassák meg a berendezéseket. A termékek élettartamának ilyen módon való meghosszabbíthatósága pedig a háztartások kiadásait is mérsékelheti.

Saját fűtőberendezésünket is osztályozhatjuk

Egy uniós támogatással futó projekt kifejezetten a régi, használatban lévő fűtési berendezésekre vonatkozóan biztosít hasonló energiacímkézési módszert. A projekt keretében kidolgozott online alkalmazás segítségével az ingatlantulajdonosok képet kaphatnak meglévő fűtési rendszerük energiahatékonyságáról, áttekinthetik a csere lehetőségeit, és kiszámíthatják az esetleges váltás potenciális gazdaságossági, energiamegtakarítási hatásait.

A hazai épületállomány az Európa nagy részére jellemzőhöz hasonlóan energetikai szempontból elavult. Itthon évente 100–130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség szigeteléssel és a fűtési rendszer korszerűsítésével. Ehhez az első lépést az átfogó helyzetfelmérés jelenti.

A teljes cikk a greendex.hu oldalán olvasható. 

A kiemelt kép illusztráció (fotó: MTI/Balázs Attila).

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még