Időjárás

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

Energiajogász: A rezsicsökkentés megőrzése hazánkban a legfontosabb feladat

Európa az orosz energiafüggést amerikaira cserélte – erről beszélt Tóth Máté az M1-en. Az energiajogász úgy fogalmazott: a szankciókkal az EU nem csak a korábbi energiaforrásaitól vágta el magát, hanem azok későbbi visszaépítésének lehetőségétől is. Tóth Máté szerint Brüsszel szankciós politikája tovább fokozhatja majd a már most is súlyos európai krízist, ezért 2023-ban is kulcskérdés lesz az energetika.  

Energiaválság, energiahiány és szankciós infláció alakult ki Európában Brüsszel elhibázott háborús politikája miatt. Tavaly decemberben már a kilencedik szankciós csomagot fogadták el, de Oroszországot nem sikerült meggyengíteni. Kutatások szerint az európai emberek többsége úgy gondolja, a szankciók jobban fájnak Európának mint Oroszországnak – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában, ahol Tóth Máté energiajogászt kérdezték a kilencedik szankciós csomagról.

Véletlenül sem lélegezhetünk fel

A szakember kiemelte, hogy a szankciók hatásai már érezhetők, példaként első ízben az olajárak alakulását hozta fel, majd a gázársapka várható következményeiről is beszélt.

Hajlamos felhajtani az árat előre egy olyan intézkedés, mint a gázársapka, ami megmondja, hogy mennyit hajlandó az Európai Unió fizetni a gázért, 180 eurót. A tényleges ár most alacsonyabban van

– jegyezte meg a szakértő. Hozzátette, hogy kegyelmi állapot az, hogy most a világpiaci gázárak viszonylagosan alacsonyak, ugyanis ezek a 80 euró körüli árak azért nem a háború előtti húsz eurósak, tehát véletlenül sem lélegezhetünk fel. Másrészt pedig várhatóan főleg Kínának a megnövekedő igénye 2023 elején felfelé fogja hajtani megint az árakat és csökkenteni a rendelkezésre álló mennyiséget – fejtette ki Tóth Máté, aki szólt arról is, hogy nagy eredménynek tartja, hogy sikerült hazánkban megőrizni a rezsicsökkentést.

Kapcsolódó tartalom

„Az előző év legnagyobb jogi szabályozási bravúrjának tartom, hogy sikerült a rezsicsökkentést tartani, azokkal a nyári szabályokkal körülbástyázva, hogy az átlagfogyasztásig biztosított maradt ez a nagyon kedvezményes és unikális magyar intézkedés”

– hangsúlyozta Tóth Máté, aki azt is kiemelte, hogy az egyik legnagyobb feladat, hogy a rezsicsökkentést meg tudják tartani a jövőben.

Magyarország az elmúlt tíz évben rengeteget tett a diverzifikációért

– emelte ki Tóth Máté, aki számos fejlesztést említve rávilágított, hogy mind a gáz és mind a villanyellátás esetében komoly lépések történtek hazánkban a több lábon való állás és az ellátásbiztonság érdekében. Tóth Máté arra is rámutatott, hogy Európa viszont az energiapolitika területén nem az önállósodás, hanem az amerikai függés irányába mozdult el.

Kiemelt kép: Horváth Péter Gyula / Hirado.hu

 

Kapcsolódó hírek

A rezsicsökkentett árak megvédték a magyar családokat
Bemutatta a legfrissebb adatokat az MVM arról, hogy lakossági szinten a felhasználók mekkora része és milyen arányban kényszerült a rezsicsökkentett díjazás mellett piaci árat is fizetni. A számokból világosan látszik, hogy a magyar családokat jelentősen megkímélték a Nyugat-Európában tapasztalható elszállt energiaárak, hiszen a fogyasztók többsége belekerült a támogatott keretbe.
Belföld

Ajánljuk még