Videó

Jósoltak a szegedi medvék, kiderült, mikor jön a tavasz

Varga Judit: Már a gyakorlatban is szabad az út a Magyarországnak járó uniós források előtt

Már a gyakorlatban is szabad az út a Magyarországnak járó uniós források előtt – ezt mondta Varga Judit a Magyar Nemzetnek. Az igazságügyi miniszter hozzátette: a kormány azon lesz, hogy a pénzek lehívása minél gyorsabban menjen. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pedig a Mandinernek arról beszélt: a Brüsszellel folytatott tárgyalások igazolják, hogy ha megpróbáljuk türelmesen végig vinni a tárgyalási folyamatot, akkor az eredményre vezet – számolták be róla az M1 Híradójában.

Sokkal barátságosabb hangulatúak a tárgyalások, mint ahogyan azt a magyar kormány és a Brüsszel közötti sajtónyilvános párbeszédből le lehet szűrni – mondta Navracsis Tibor a Mandiner podcastjában. A területfejlesztési miniszter annak kapcsán, hogy vajon megingott-e a magyarok bizalma az EU-ban, úgy fogalmazott: biztos abban, hogy vannak, akik távolságtartóbban viszonyulnak az uniós intézményekhez.

A tárcavezető az interjúban megerősítette: 2026-ra a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát kell elérnie a pedagógusok bérének, a kormány számításai szerint ez 770-800 ezer forint lesz havonta. Az első két évben a bértömeg nagyobbik részét az Európai Bizottság adja, a második két évben pedig a magyar kormány.

2023-ról szólva kifejtette: nehéz időszak előtt áll az ország a háború és az inflációs helyzet miatt. Navracsics Tibor ugyanakkor derűlátó.

Optimista vagyok viszont, mert úgy gondolom, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, jönnek az uniós pénzek, tehát ’23-ban elindulnak azok a folyamatok, amelyek reményeim szerint ’24-től már ismert mederbe terelik a folyamatokat

– fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó tartalom

A kormány aláírta a helyreállítási tervet, az Európai Bizottság pedig jóváhagyta az operatív programokat, tehát most már a gyakorlatban szabad az út az uniós pénzek előtt – hangsúlyozta Varga Judit a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban rengeteget dolgoztunk azért, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat.

Hozzátette: azon lesznek, hogy a pénzlehívások minél zökkenőmentesebben és minél gyorsabban menjenek. Elsősorban utófinanszírozásról van szó az európai uniós projektek esetében, de a nemzeti költségvetés felkészült az előfinanszírozásra is – magyarázta Varga Judit.

A mostani megállapodás után újabb tárgyalások következnek a kormány és az Európai Bizottság között

– mondta Szikra Levente az M1-en. Az Alapjogokért Központ elemzője az eddigi eredményekből kiindulva arra számít, hogy az egyeztetések Magyarországra nézve ismét kedvező eredménnyel zárulnak majd.

Annak ellenére, hogy vannak politikai nézetkülönbségek, vannak politikai viták, és politikai ízlésbeli eltérések, ez valóban így van, de ennek ellenére a magyar kormány és a bizottság az elmúlt hónapokban bebizonyította, hogy képes félretenni ezeket a nézeteltéréseket, és amikor ténylegesen jogi, szakmai kérdésekről, konkrétumokról van szó, akkor mindig egy megállapodást létre tudnak hozni” – fogalmazott az elemző.

Az elsőként érkező 130 milliárd forintnyi uniós forráselőlegről szólva hangsúlyozta: azzal elhárult az utolsó akadály is, hogy kiírják az újabb EU-s pályázatokat és meginduljanak a fejlesztések.

Ajánljuk még