Fontos

Orbán Viktor: Elkezdődött a háromnapos kormányülés Sopronbánfalván

Rémálom a szilveszteri tűzijáték a kutyáknak, így nyugtathatjuk meg a kedvenceinket

| Szerző: hirado.hu
Az év utolsó napjaiban a petárdázás és a tűzijátékok miatt több száz kutya szökik el.

Országszerte 151 Mol töltőállomáson elérhetőek az ingyenes mikrochip-leolvasók, megkönnyítve az elkóborolt állatok hazajutását – közölte a társaság.

Az év utolsó napjaiban a petárdázás és a tűzijátékok miatt több száz kutya szökik el – hívják fel a figyelmet a közleményben. A megriadt állatok akár 20-30 kilométerre is eltávolodnak otthonuktól, ami nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljanak.
Mint a közleményben kiemelték, évente több száz kiskedvencet sikerül azonosítani és talál vissza otthonába az ingyenesen használható leolvasóknak köszönhetően. A mikrochip-leolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a Mol töltőállomás-keresőn, a Mol MOVE applikációban, valamint a Mollal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is.

Felidézték, hogy Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, melynek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

A kutyusok félelmükben hihetetlen teljesítményre képesek

A tűzijátékok hangjai és a robbanást követő fényhatás négylábú kedvenceink számára szokatlan, kiszámíthatatlan irányból jönnek, olyan érzést keltve bennük, mintha körbezárná őket. A kutyák így érthetően úgy érezhetik, nincs menekvés.

Ilyenkor félelmükben hihetetlen teljesítményre képesek: átugorhatják a legmagasabb kerítéseket, és a legerősebb láncot is elszakíthatják sokkos állapotukban. Bár nem minden kutya fél a petárda robbanás zajától, de bármelyik kutya érzékennyé válhat rá egy közeli robbanás miatt. Onnantól kezdve pedig már egyáltalán nem, vagy csak nehezen kezelhető ez a traumatizált állapot.

Sőt, az a kutya is, amelyik korábban egyáltalán nem volt érzékeny, a traumát követően rettegni fog, ráadásul a már érzékennyé vált kutyánál egészen alacsony ingerszinten is megjelenik a rettegés, akár már egy menydörgést sejtető időjárási jelenségtől – például, ha beborul az ég – pánikhangulatba kerülhet.


Honnan ismerem fel, hogy a kutyám megijedt?

Míg néhány négylábú egyszerűen csak visszavonul vagy védelmet keresve gazdijához bújik, mások igazi pánikba esnek.

A kutyák félelmének tipikus jelei:

  • fokozott lihegés
  • fülhegyezés
  • kitágult pupillák, tágra nyílt szemek
  • nyugtalanság
  • étvágytalanság
  • remegés
  • összekuporodás
  • behúzott farok
  • szélesre nyitott száj

(Fotó: Shutterstock)

Hogyan ne stresszelje kutyáinkat a szilveszteri petárdázás és hogyan védjük meg őket?

  • Ellenőriztessük a chipet

Még szilveszter előtt ellenőriztessük a chipet az állatorvossal, illetve a chipen található elérhetőségeket is, ha valami változott frissíttessük a rendszerben. Legyen rajta a telefonszámunkat tartalmazó biléta a nyakörvén, hámján.

  • Mindig tartsa pórázon a kutyáját szilveszterkor

A kutyáknak szilveszterkor is szükségük van mozgásra. Hogy a sétálás azonban mégis a lehető legkevésbé legyen stresszes, legjobb, ha napközben, nyugodt környéken sétáltatja kutyáját. A tűzijátékozás tipikus óráiban menjenek például az erdőbe és kerüljék el a nagyvárost.

Semmiképpen ne sétáltassuk a kutyát póráz nélkül, és akadályozzuk meg, hogy elfuthasson. Vegyük figyelembe, hogy gyakran már délután is petárdáznak. Az érzékenyebb kutyák az ijedtségtől hanyatt-homlok elrohannak.

  • Ajtókat, ablakokat és redőnyöket becsukni/televíziót vagy rádiót bekapcsolni

Sötétítsük be az ablakot, hogy a kutya ne lássa a felvillanó fényeket. Tartsuk zárva az ajtókat és az ablakokat, és szóljon a tévé, vagy valamilyen zene a háttérben, amely elnyomja a durrogó és fütyülő hangokat. Kiválóan alkalmas erre valamilyen dobbal előadott zene, amely egyenletesen elfedi a durranások hangját. Ezt szintén néhány nappal korábban elkezdhetjük lejátszani a kutyának, hogy hozzászokjon a ritmusához.

  • Elterelni a kutya figyelmét szagokkal vagy különleges jutalomfalatokkal

A nem annyira zaklatott kutyák, illetve az első szilveszterüket átélő kedvencek gyakran már különleges szagok vagy finom falatok hatására is megnyugszanak. A cél, hogy elterelje a kutya figyelmét a hallásáról, a szagló- és ízérzékelő szerveire.

  • Maradjunk nyugodtak

Próbáljuk nem mutatni felé, mennyire aggódunk érte. A gazdi magabiztossága, nyugodtsága ugyanis erőt adhat a rettegő kutyának.


(Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Természetesen ne feledkezzünk meg a cicákról sem, hiszen ők is ugyanúgy pánikba tudnak esni. A macskák majdnem háromszor jobban hallanak, mint mi emberek, és négyszer jobban látnak nálunk a sötétben. Nem csoda hát, hogy a szilveszteri tűzijáték fülsiketítő zaja és fénylő villanásai megijesztik őket is.

Szerencsére a fentebb felsorolt néhány módszer, az ők ijedségén is enyhíthet.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még