Fontos

Orbán Viktor: Elkezdődött a háromnapos kormányülés Sopronbánfalván

A rezsicsökkentett árak megvédték a magyar családokat

| Szerző: hirado.hu
Bemutatta a legfrissebb adatokat az MVM arról, hogy lakossági szinten a felhasználók mekkora része és milyen arányban kényszerült a rezsicsökkentett díjazás mellett piaci árat is fizetni. A számokból világosan látszik, hogy a magyar családokat jelentősen megkímélték a Nyugat-Európában tapasztalható elszállt energiaárak, hiszen a fogyasztók többsége belekerült a támogatott keretbe.

 

Az MVM Next friss adatai arról tanúskodnak, hogy

a támogatott áramkeretben maradt a háztartások közel 67%-a, a földgázkeretben pedig a 78%-a.

Az MVM által közzétett ábráról leolvasható, hogy az áram és a gáz esetében a felhasználók 4,3-4,5%-a csekély mértékben lépte csak át a rezsicsökkentettnek minősülő sávot, míg olyan „nagyfogyasztók”, akik teljesen kiestek a támogatott keretből, nagyon kevesen voltak: az összes felhasználó mindösszesen 0,1%-a. Az is látható, hogy minél nagyobb mértékű volt az átlépés, annál kevesebb háztartást érintett.

Mindez összhangban van a Nézőpont Intézet csütörtökön közzétett felmérésével, amiből kiderült,

a magyarok közel négyötöde (78 százalék) nem érezte azt, hogy „nagy mértékben” nőtt volna a rezsiköltsége a tavalyi év azonos időszakához képest, vagyis az intézkedések haszonélvezőjének tartja magát.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor évzáró sajtótájékoztatóján 2022 sikerei között említette a rezsivédelem fenntartását. „Magyarországon minden család, havonta az energia-ártámogatáson keresztül körülbelül 180 ezer forint támogatást kap, ez körülbelül 450 euró egy hónapban. Nem ismerek még egy olyan országot, amely minden családnak, egy ország, amely minden családjának, minden hónapban az energiaáron keresztül 450 eurónyi támogatást tudna nyújtani” – mondta akkor a miniszterelnök. Hozzátette:

a kormány a rezsivédelmi rendszert 2023-ban is finanszírozni tudja.

Kapcsolódó tartalom

A Bennfentes.net pedig arról számolt be, hogy egy nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szerint novemberben is több európai fővárosban energiaár-növekedést regisztráltak, miközben a magyar lakossági végfogyasztói árak továbbra is a legalacsonyabbak szerte Európában.

Kapcsolódó tartalom

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei.

Ajánljuk még