Aktuális

Kigyulladt a konyha, meghalt egy idős ember Nyíregyházán

Vádat emeltek a Döcher-gyilkosság gyanúsítottjaival szemben

Az ügyészség vádat emelt az 1999-ben Budapesten történt kettős emberölés, a Döcher-gyilkosságként ismert ügy gyanúsítottjaival szemben.

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a felbujtó és a gyilkos ellen, akikkel szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott – tartalmazza az ügyészség közleménye, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A vádirat szerint a felbujtó, egy jelenleg 52 éves férfi 1991 és 1998 között közeli baráti viszonyt ápolt áldozatával, korábbi bűntársával, és mindkettőjük közös ismerőse volt egy bolgár állampolgár, a másik áldozat.

A 52 éves férfi időközben megismerte egy szlovákiai bűnszervezet vezetőjét, akinek anyagi és logisztikai segítséget is nyújtott, amikor az a társaival együtt – szlovákiai bűnszervezeti ellentétek elől menekülve – tartósan Budapesten tartózkodott.

A vádlott elhatározta, hogy ezt a kapcsolatát felhasználva megöleti korábbi bizalmasait, a magyar és a bolgár férfit.

A bűntény idején a magyar sértett szabadságvesztés büntetését töltötte, melynek keretében enyhébb végrehajtási szabályok szerint kedvezményében részesült, és 1998 decemberétől egy XV. kerületi vendéglőben tartózkodhatott reggeltől kora estig. A sértettnek itt munkaviszonyt igazoltak.

Az 52 éves férfi a szlovákiai bűnszervezeti vezető segítségével megbízott egy szlovák bűnözőt, az ügy másik vádlottját, egy jelenleg 56 éves szlovák férfit, hogy ölje meg korábbi üzlettársait, a magyar és a bolgár férfit, amit a bérgyilkos végre is hajtott.

A szlovák bérgyilkos 1999. február 2-án a délelőtt lépett be a kisvendéglőbe, és egy hangtompítós géppisztollyal összesen húsz, fejre és fejtájékra irányuló célzott lövéssel megölte a két férfit, majd egy közelben várakozó autóval elmenekült a helyszínről – ismertette az ügyészség.

Az ügyészi indítvány szerint a vádlottak legkorábban 20 év után kerülhetnek feltételes szabadságra – tartalmazza a közlemény.

A rendőrség korábban beszámolt arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a szlovák társszervvel együttműködve a két gyanúsítottat, U. Alexet és B. Karolt Magyarországon, illetve nemzetközi művelet keretében Németországban elfogták.

A nyomozás befejezése után az iratokat vádemelés céljából 2022. november 25-én megküldték a Fővárosi Főügyészségnek – tették hozzá.

Felidézték, hogy az alvilági körökben jól ismert D. Györgyöt és bolgár testőrét 1999. február 2-án lőtték le a Budapest XV. kerületében található Palotás kisvendéglőben.

Ajánljuk még