logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az ökológiai lábnyomunkat is csökkentjük, ha helyi termékeket vásárolunk

Ha igyekszünk helyi termékeket vásárolni, azaz kevesebb import élelmiszert fogyasztunk, jelentős mértékben csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, hiszen az importcikkek szállítása és az ehhez kapcsolódó logisztika tetemes szén-dioxid-kibocsátással és energiafelhasználással jár.

Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy a kibocsátás csak az egyik aspektusa a fenntarthatóságnak. Nagyon fontos, hogy amennyiben megtehetjük, biotermelőktől vásároljunk, hogy ne támogassuk a vegyszerek használatát – figyelmeztet a fenntarthatóság iránt elkötelezett Greendex.hu portál.

Az is fontos – noha sokszor nehezen kideríthető –, hogy egy termelő milyen vízgazdálkodást alkalmaz, illetve a termesztés során milyen módszerekhez nyúl, hogy csökkentse a káros hatásokat, a környezetszennyezést. Ha kicsit körüljárjuk a környezetünkben található opciókat, és találunk etikus gazdálkodókat, próbáljuk meg előnyben részesíteni termékeiket akár hosszabb távon is. Ez körülményesebb, és némi kutatómunkát is igényel, de ha szerencsénk van, ezt nem kell sokszor megismételnünk.

Kapcsolódó tartalom

A dió hatékony gyulladáscsökkentő

A téli időszak fontos tápanyagforrásai a magvak. Koncentrált tápanyagtartalmuk miatt fogyasztásuk már kis mennyiségben is érdemben hozzájárul egészségünk védelméhez. Amennyiben lehetséges, válasszunk hazai termékeket, és ne helyettesítsük őket importált magvakkal, gyümölcsökkel!

Az egyik nagy kedvenc, főleg a téli időszakban, a Kárpát-medencében gyakori közönséges dió gyümölcse. A dió remek ómega-3 zsírsavforrás és hatékony gyulladáscsökkentő. Kiváló alternatíva nassolásra azok számára is, akik nem szeretik a cukros, édes ízeket. A diót télen általában önmagában is fogyasztjuk, de a diós bejgli is a legkedveltebb sütemények közé tartozik. Gyakran teszünk bele mazsolát is, de önmagában is finom csemege.

Az egészséges hazai finomságokról még rengeteg fontos információt olvashatnak a Greendex.hu oldalon.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Agrárminisztérium: a piacon igazi kapcsolat alakul ki kereskedő és vásárló között
Fontos, hogy a hazai termékek megvásárlásával segítsük a hazai munkahelyek megőrzését, az önellátást és a gazdasági nehézségek mielőbbi leküzdését – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a berceli piac átadó ünnepségén a tárca szombati tájékoztatása szerint.
Belföld
AM: A minőségi magyar méz a főszereplő a IX. Bakony Expón
A vidék értékeit reflektorfénybe helyezik, Magyarország kulturális és gasztronómiai hagyományait őrzik, miközben folyamatos fejlesztéssel és megújuló technológiával előállított élelmiszereket kínálnak azok a termelők, akik bemutatkoznak egy-egy kiállításon – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Veszprémben, a IX. Bakony Expo megnyitóján.
Belföld

Ajánljuk még