logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hamarosan kiderül, ki lesz a következő magyar űrhajós

A több ezer jelentkező közül végül 244 érvényes pályázatot tudtak befogadni, melyből az elmúlt egy évben nyolc főre szűkült a kör. Őket jelenleg a Magyar Honvédség légiereje teszteli a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképpen hat az extrém gyorsulás a kiválasztott űrhajósjelöltekre.

Heteken belül várható az eredményhirdetés a magyar űrhajósprogramban – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Ferencz Orsolya kiemelte, hogy a tervek szerint halad a Hunor program, annak ellenére, hogy egy kutató űrhajós nemzetközi űrállomásra küldése rendkívül összetett feladat. Különösen úgy, hogy nemzetközi együttműködésben hajtja végre hazánk a Hunor, azaz a Hungarian to Orbit (Magyart a Föld körüli pályára) programot.

Magyar nemzeti program

„Ez egy magyar nemzeti program, kifejezetten magyar cégek, kutatóhelyek, egyetemek fejlesztései és kísérletei lesznek a fókuszban, de a Hunorban partnerünk az Európai Űrügynökség, ahogyan az amerikai Axiom Space és természetesen a NASA is” – mutatott rá a miniszteri biztos.

Kapcsolódó tartalom

Ferencz Orsolya elmondta azt is, hogy a kísérletek között orvostudományi, űrélettani, gyógyszerkutatási és a növénytermesztéshez, illetve táplálkozáshoz kapcsolódó vizsgálat is van. Az egyik legfontosabb pedig a sugárzásmérés lesz, melyben Magyarország túlzás nélkül a világon az egyik legjobb. A leendő magyar űrhajós az Európai Űrügynökség minősített asztronautájaként az Európai Űrügynökség kísérleteinek végrehajtásában is részt vesz.

Gripeneken végzett tesztrepülések

Az új magyar űrhajós kiválasztásáról a miniszteri biztos elmondta: a folyamat a vége felé jár. A több ezer jelentkező közül végül 244 érvényes pályázatot tudtak befogadni, melyből az elmúlt egy évben nyolc főre szűkült a kör. Őket jelenleg a Magyar Honvédség légiereje teszteli a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképpen hat az extrém gyorsulás a kiválasztott űrhajósjelöltekre.

Motivációt a fiatal generációknak

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy az új magyar űrhajóst a középiskolai oktatásba is szeretnék bevonni szerte a Kárpát-medencében.

„Ez olyan élményt és motivációt adhat a fiatal generációknak, amelyet Farkas Bertalan repülése jelentett annak idején, hiszen az ő űrutazásának hatására generációk sora indult el a természettudományok irányába”

– mondta Ferencz Orsolya, aki a nők szerepéről szólva az űrkutatásban a miniszteri biztos sajnálatát fejezte ki, amiért a jelentkezőknek csak 16 százaléka volt nő, melynek oka szerinte a hölgyek önbizalomhiánya. Úgy gondolja, a lányokat már gyermekkorukban bátorítani és segíteni kell.

A kiemelt kép illusztráció. 

Kapcsolódó hírek

Ötven éve tért vissza az utolsó űrhajó a Holdról
Azután, hogy otthagyták az utolsó lábnyomokat a Hold felszínén, 1972. december 19-én csobbant a Csendes-Óceánban, Amerikai Szamoa közelében az Apollo-17 landolást végrehajtó műszaki egysége, sikeresen teljesítve a NASA által „az utolsó, leghosszabb és legsikeresebb”, misszióként jellemzett, „emberes” holdra szállást. A történeti Magyarország területéről származott az űrhajó parancsnoka, melyet a Hold légkörébe egy német mérnök által tervezett rakéta juttatott el.
Külföld

Ajánljuk még