logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb rohamra számítanak a magyarországi üzletek

A karácsonyi ünnepek után kedden nyitottak ki először az üzletek, így sokan most cserélik vissza az ajándékba kapott, de nem megfelelő árukat. Sok helyen pedig most kezdődnek az év végi leárazások is. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1-en azt mondta: ha a termék nem hibás, csak nem tetszik, azt a kereskedő nem köteles kicserélni, bár a boltosok túlnyomó többsége megteszi, de csak akkor, ha nem használt, és megvan hozzá a vásárlást igazoló blokk.

 

Az ünnepek után kedden nyitottak ki először a boltok. Ilyenkor általában elindulnak az év végi leárazások és a készletkisöprések is. Az üzletekben az akciók és a karácsonyra vásárolt termékek cseréje miatt is megnövekedett forgalomra lehet számítani.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az M1 Híradóban elmondta,

„most indul a nagy nyugtavadászat; eddig az árakat kerestük, a jobbnál jobb árakat, most elő kell keresni valahonnan a nyugtát”.

Vámos György felhívta a nézők figyelmét, hogy a vásárláskor kapott nyugtát mindig meg kell őrizni. A termék árát is tartalmazó blokk ugyanis az egyik legfontosabb feltétele a cserének, továbbá a terméknek sértetlennek kell lenniük.

„Az áru cseréjénél két kérdést külön kell választanunk. Az egyik, ha nem tetszik, mert lila helyett zöldet szeretnénk, a másik, hogyha valamilyen minőségi reklamációnk van. Ha felbontás után kiderült, hogy az ajándék hibás, nem működik, vagy éppen szakadt, akkor a fogyasztóvédelmi eljárás rendje szerint kell a boltosnak helyt állnia a vásárlóval szemben” – mondta a szövetség főtitkára.

Amennyiben viszont csak cseréről van szó, a kereskedő nem köteles kicserélni az árut, az egy önkéntes felajánlás a részéről, amelyet egyébként többségük megtesz.

Ajánljuk még