logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karácsony második napján Szent István vértanúra emlékeztek

Karácsony második napja van, amikor az egyház Szent István vértanúra emlékezik. Erdő Péter, esztergom-budapesti érsek a hallássérülteknek mutatott be ünnepi szentmisét, amelyen úgy fogalmazott: Isten sosem hagyta magára a népét. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pedig arról beszélt: törekednünk kell arra, hogy jóságra, irgalomra és szeretetre tanítsuk az embereket – hangzott el az M1 Híradójában.

Már kora délelőtt szinte teljesen megtelt a tabáni Alexandriai Szent Katalin-templom. Karácsony másnapján hallássérülteknek tartott ünnepi szentmisét az esztergom-budapesti érsek. A szentmisén jelnyelvi tolmácsolás és feliratozás is segítette a siket és nagyothalló híveket.

A hívek először közösen imádkoztak azért, hogy a mindenható Isten bocsássa meg bűneiket és vezesse el őket az örök életre:

December 26-án Szent István vértanút ünnepli az egyház. Erdő Péter bíboros, prímás kiemelte: a diakónus üzenete, hogy Isten soha nem hagyta magára népét. Már az Ószövetség is írja, hogy prófétákat és erős, bátor szívű embereket küldött, akik fel merték emelni szavukat a gonoszság ellen és megmutatták a népnek a mindenható Isten akaratát.

Megvilágosodott előtte a Szentírás értelme és tisztán megértette, hogy ennek a nagyszerű valóságnak a fényében mit kell az embernek tennie. Meg kell bánni bűneinket, új életet kell kezdenünk és Krisztus követőiként kell járni az élet útját

– fogalmazott Erdő Péter.

Kapcsolódó tartalom

Mindenkinek törekednie kell a jóságra

A saját bűneink ellen harcolnunk kell – erről beszélt Karácsony második napján az evangélikus püspök az M1-en. Fabiny Tamás úgy fogalmazott: mindenkinek törekednie kell arra, hogy jóságra, irgalomra és szeretetre tanítsa embertársait.

Az Istenhez kötődöm és a bizalom őiránta van bennem, és ebből fakad az, hogy én jót cselekszem és nem a rosszat. Az Isten félelemnek tehát nagyon erős motivációs ereje van, a jóra való serkentés” – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke.

Kapcsolódó tartalom

A vallási ébredés most különösen fontos és aktuális

A hit és az ünnep összefonódását hangsúlyozta a Kossuth Rádióban Bese Gergő, katolikus lelkipásztor. Azt mondta: a hit és a vallási ébredés továbbra is megvan az emberekben. Azt látja, hogy a vallási közösségekben, iskolákban egyre több fiatalban van meg az igény a keresztény értékekre.

Az útmutatásra, és arra, hogy felemeljék a szívüket, és boldogok legyenek egy olyan boldogtalan világban, amelyben most élünk és hogyha a keresztény egyházak választ tudnak adni ezeknek a fiataloknak a kéréseikre, az álmaikra, az elképzeléseikre, akkor lesz egy vallási ébredés” – fogalmazott Bese Gergő.

Hozzátette: a vallási ébredés most különösen fontos és aktuális, hiszen továbbra is súlyos problémát jelent világszerte, hogy a keresztények célpontjai egy- egy ideológiának, üldözésnek. Míg Nyugat-Európa nem tesz semmit, addig Magyarország a Hungary Helps programon keresztül utat és példát mutat a segítségnyújtásban.

Kiemelt képen: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Fotó: esztergomi-ersekseg.hu / Prófusz Ádám

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még