Időjárás

Megszűnik az éjszakai fagy, jön a köd – térképen mutatjuk a jövő heti időjárást

Szörnyűségek elől az ismeretlenbe – tíz félárva kárpátaljai menekült gyerek számára a karácsony adhat reményt

| Szerző: hirado.hu
Miután február végén kitört az orosz-ukrán háború, egy magyar házaspár úgy döntött, hogy hátat fordít a szörnyűségeknek és elindul minél messzebb, az ismeretlenbe. Összesen 13-an jöttek, magyarok és ukránok, gyerekek és felnőttek. A család a kárpátaljai Nagyberegben élt, a gyerkeket nevelőintézetből fogadta be, lehetőséget teremtve számukra egy új, jobb életre. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának péntek délelőtti vendége Füzessy Olga nevelőanya, illetve a családot támogató és a felajánlásokra buzdító Békési Béla, a Civilkontroll Alapítvány elnöke volt.

 

A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

 

„Elképesztően nehéz döntés volt, de mivel három felnőtt korú gyerekünk van, aki katonaköteles, nem volt más választásunk, el kellett jönnünk. Nem tudtuk, hová, csak jöttünk” – mesélte a péntek délelőtti interjúban Füzessy Olga nevelőanya, aki nyolc nevelt, egy örökbefogadott és egy felnőtt saját gyerek, illetve egy unoka életét mentette meg odaadásával és szeretetével.

Az örökbefogadott gyerekek mind tragikus sorsú családoktól jöttek. Öt testvérnek a legsanyarúbb sors jutott, a szüleik erősen alkoholizáltak, az anyjuk pedig megölte az édesapjukat, jelenleg a börtönbüntetését tölti.

Két másik testvér édesanyja már kiskorukban meghalt, édesapjuk lábát levágták, így az ellátásukat nem tudta biztosítani, helyette a gyerekek gondozták.

„A család szeretete adott nekik erőt és biztonságot. Hihetetlen, hogy miután átjöttünk Magyarországra, teljesen kinyíltak. Továbbra is együtt akarunk maradni, ez nem is kérdés” – fogalmazott könnyeivel küszködve a nevelőanya, aki családjával jelenleg Kecskeméten él albérletben, lakhatásuk azonban csak a tanév végéig, júliusig szól.

Először a Kőbányai Önkormányzat ajánlott fel egy nyaralót, ott húztuk meg magunkat egy rövid ideig, onnan költöztünk Kecskemétre. Nagyon hiányzik egy saját otthon, ahol biztonságban és szeretetben élhetünk tovább együtt” – mondta Füzessy Olga.

Kapcsolódó tartalom

A család még Balatonlellén ismerte meg Békési Bélát, a Civil Kontroll Alapítvány elnökét, Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnökét, aki a támogatások és felajánlások megszerzése mellett úgy döntött, a lakhatást is igyekszik megteremteni a menekültek számára.

„Több országgyűlési képviselőt, önkormányzatot, civil szervezetet is megkerestem már, akiktől sikerült támogatást szerezni a családnak. Jelenleg a lakhatás megoldása a legfőbb cél, jelenleg pedig úgy néz ki, hogy nemsokára sikerülhet egy házat megépíteni nekik. A telek már megvan hozzá, az építkezés elkezdéséhez azonban még további támogatásokra lesz szükség” – fogalmazott Békési Béla, aki szerint elengedhetetlenül fontos a segítség megszervezése, hiszen ezzel nagy lehetőséghez juttathatják a gyermekeket.

A kiemelt képen a kárpátaljai menekült család. (Forrás: Civilkontroll Alapítvány)

Ajánljuk még