Megrázó

Elhunyt a Rocky legendás színésze

Oktatási Hivatal: Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre

Már lehet jelentkezni a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizők az E-felvételi rendszerben jelentkezhetnek alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre, és legfeljebb hat helyet (hármat díjmentesen) jelölhetnek meg 2023. február 15-ig – közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön.

„A felsőoktatási felvételi eljárás menetét, a pontszámítási módszereket, a meghirdetett képzéseket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további információt az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza” – írták.

Jelentkezni kizárólag a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében lehet 2023. február 15-én éjfélig; a felület a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető lesz. A felvételizőknek 2023. február 15-én éjfélig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, amely már kizárólag ügyfélkapu segítségével lehetséges.

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelentkezőknek meg kell határozniuk a kiválasztott képzések sorrendjét, kifejezve ezzel preferenciájukat, ugyanis egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

Kapcsolódó tartalom

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik. Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük.

Továbbá megszűnik a jogszabályi minimumponthatár.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható.

Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél. A ponthatárokat várhatóan 2023. július 26-án hirdetik ki – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még