Rendkívüli

Valóságos fegyverarzenált foglaltak le egy anarchista testvérpárnál

Taszítja a turistákat a díszkivilágítás híján sötét és komor Budapest

Komoly bevételektől eshet el Budapest, amiért nem díszítették fel a szokásos karácsonyi fényekkel a főváros leghíresebb sugárútját, az Andrássy utat. Elemzők szerint ugyanis rengeteg turistát vonzott az elmúlt években az ünnepi hangulatú város, és ezek a turisták sokat is költöttek. Nemcsak külföldön, más magyar városokban is megoldották a kivilágítást az energiaválságban is. Budapest viszont sokak szerint komor és sötét – hangzott el az M1 Híradójában.

Hatalmas karácsonyfadíszek, csillogó fényfüzérek és tömeg. A debreceni Dósa Nádor tér igazi turistalátványosság az ünnepi időszakban. „Elképesztő, Budapestről jöttünk le szétnézni, és ott nem láttunk ilyet, tehát tényleg, nagyon gyönyörű minden” – mondta egy járókelő.

Debrecen belvárosát már a hónap elején feldíszítették. De a szegedi Dóm tér is kivilágítva várja a látogatókat: sötétedés után igazi fényárban úszik a tér. A fényfüzérek a központi karácsonyfát összekötik a tér szélén lévő faházakkal.

Az Andrássy úton Budapesten a fákat és a lámpaoszlopokat is minden évben kivilágították ebben az időszakban. Most ez azonban elmaradt.

Ahogyan az Oktogon és a nagykörút sem kapott karácsonyi díszkivilágítást 2022-ben.

Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis úgy döntött: a rezsiválság miatt a díszkivilágításon akar spórolni a főváros. Számításaik szerint ezzel 28 millió forintot takarítanak meg a 400 milliárdos költségvetésből.

A miskolci adventi villamosnak kívülről mézeskalács mintája van és fényfüzérekkel világítják meg az ünnepi időszakban. Így volt ez a budapesti fényvillamossal is, amely néhány év alatt igazi turistacélponttá vált Budapesten. De csak tavalyig. Idén ugyanis a fényvillamoson is spórolt a főváros. Kívülről aligha ünnepi az adventi villamos idén. És a belsejét is csak néhány apró girland-dal díszítették.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester jóval többet költ tanácsadókra, mint amennyit a díszkivilágításon spórol” – ismertette a XXI. Század vezető elemzője az M1-en. Nagy Ervin szerint Karácsony Gergely döntéseinek hátterében átgondolatlanság és következetlenség áll, mert a díszkivilágítás hiánya rosszul érinti például a turizmust is.

„Ilyenkor azért mindig azt is mérlegelni kellene, – és ez a legnagyobb probléma – hogy milyen közvetett hatásai vannak ennek a turizmusra, a vendéglátásra és más egyebekre. Amit fájlalnak egyébként most a kritikusai a főpolgármesternek, az az, hogy ezek a döntések átgondolatlanok, nincsenek kiszámolva, nincs mögöttük egy hatástanulmány” – fogalmazott az elemző.

Már két éve arról írt a pestisracok.hu, hogy a főpolgármesternek 40 tanácsadója van, akiknek havonta 30 millió forintot fizetnek.

De ez az összeg azóta még tovább emelkedett.

A Magyar Nemzet többször is nyújtott be közérdekű adatigénylést a fővárosnak. Ebből kiderült, hogy az elmúlt években 50, de volt olyan tanácsadó, akinek 100 százalékkal is nőtt a juttatása. Vagyis havonta többet költ tanácsadókra a főváros, mint amennyit a karácsonyi díszkivilágításon megspórol.

Ajánljuk még