Megrázó

Elhunyt a Rocky legendás színésze

Karácsonyi kivilágításra nincs, tanácsadókra viszont van több tízmillió forint Budapesten

| Szerző: hirado.hu
Egyre többen hiányolják Budapestről a karácsonyi hangulatot. Főleg az Andrássy út nyújt sokak szerint lehangoló látványt, amelynek fényei alapvetően határozták meg az elmúlt években az adventi időszakot. Idén viszont a Karácsony Gergely vezette főváros úgy döntött, spórolásra hivatkozva nem díszítik fel Budapest leghíresebb sugárútját. Pedig Európa legtöbb nagyvárosában találtak megoldást a kivilágításra az energiaválságban is. Az M1-nek nyilatkozó elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy tanácsadókra most is van havi több tízmillió forintja Karácsony Gergelynek – számolt be az M1 Híradó.

Fényárban úszik Párizs. Több ezer karácsonyi izzó világítja meg a híres sugárutat, a Champs-Élysée-t és környékét. „Gyönyörű. Csak karácsony van, kellenek a fények. Már nagyon várom az ünnepet ”– mondta egy brit turista.

Karácsonyi fények díszítik a párizsi városházát 2022. december 20-án (Fotó: MTI/AP/Francois Mori)

Hasonlóan varázslatos látványt nyújt Berlin is. Ünnepi díszben ragyognak a Brandenburgi kapuhoz vezető fák. Színes égősor a levegőben, az épületeken és a köztéri szobrokon is: igazi karácsonyi mesevilágot idéz Madrid. Külön adventi városnéző buszokról is meg lehet csodálni a várost.

Kigyúltak a fények Rómában is. A díszkivilágítás felkapcsolására tömegek gyűltek össze az utcákon. A város karácsonyfájának világítását napelem táplálja.

Felkapcsolják az olasz főváros karácsonyfáját a római Piazza Venezián 2022. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

Az olaszországi Gubbioban pedig idén is látható a világ legnagyobb karácsonyfája. 750 méter magasan világít az Ingino-hegy oldalában.

Kapcsolódó tartalom

A legtöbb európai főváros az energiaválság ellenére is díszkivilágítást kapott. Led-es, napelemes izzókat szereltek fel, vagy rövidebb ideig, de világítanak az ünnepi fények. Turisták ezrei látogatják ilyenkor a legszebb helyeket.

Budapest ehhez képest egyáltalán nem így fest. A magyar fővárosban nyoma sincs az ünnepi hangulatnak.  Az Andrássy úton sehol egy fényfüzér vagy ünnepi dísz, csak a közvilágítás ad némi fényt Budapest leghíresebb sugárútján.  Pedig a korábbi években még csodálatos látványt nyújtott. A fákat és a lámpaoszlopokat is minden évben kivilágították. Most ez azonban elmaradt.

Adventi díszvilágítás Budapesten, az Andrássy úton 2013. december 5-én (MTI Fotó: Illyés Tibor)

De még a fényvillamos sem indult el, helyette  fényfüggönyös közlekedik és egy adventi szerelvény, amelyen csak a kapaszkodók és az ablakok kaptak némi girland-díszítést.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva döntött úgy, hogy idén nem lesz ünnepi diszki világítás Budapesten. Ezzel a több mint 400 milliárdos költségvetésből mindössze 28 millió forintot spórolnak meg. Ez az összeg azonban kevesebb, mint amennyit egy hónapban költ tanácsadókra Karácsony Gergely.

Már két éve arról írt a pestisracok.hu, hogy a főpolgármesternek 40 tanácsadója van, akiknek havonta 30 millió forintot fizetnek. De az az összeg azóta még tovább emelkedett.

A Magyar Nemzet többször is nyújtott be közérdekű adatigénylést a fővárosnak. Ebből kiderült, hogy az elmúlt években 50, de volt olyan tanácsadó, akinek 100 százalékkal is nőtt a juttatása. Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid havi 900 ezer forintot kapott. Az új városházi kommunikációs vezető, Simon András fizetése pedig havonta 1,3 millió forint felett van.

Vagyis többet költ tanácsadókra a főváros, mint amennyit a karácsonyi díszkivilágításon megspórol.

A főpolgármesternek fontosabbak a tanácsadói, mint a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe – erről beszélt az Alapjogokért Központ elemzője az M1-nek. Szikra Levente hangsúlyozta: ha a baloldali városvezetés tovább folytatja ezt a politikát, akkor Budapest kiszorul az európai piacról és egyre kevésbé lesz fontos turisztikai célpont.

Karácsony Gergely nem igazán tudja priorizálni a kiadásokat. Tanácsadókra van több tízmillió forintja havonta, de az ünnepi fényeknek, a város ünnepi díszkivilágításának a megfizetésére nincs, miközben egyébként a városnak a vonzerejét, turisztikai erejét, turisztikai bevételeit növelhetnék azok a kiadások, amelyek ezekre a díszkivilágításokra mennének el” – mondta Szikra Levente az Alapjogokért Központ elemzője.

Karácsonyi fényekre nincs pénz, de a Lánchíd lámpái több mint egy héten át éjjel-nappal világítottak. Csak azután kapcsolták le, hogy több hírportál is megírta. A Magyar Nemzet számításai szerint a folyamatos működtetés nagyjából 1 millió forintba került naponta.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még