logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A főpolgármester új tanácsadójával szemben is felmerült már az ügynökvád

Kendernay János az orosz–ukrán háború kitörésekor a fegyverszállítások mellett foglalt állást, egyetértett Márki-Zay Péterrel abban, hogy akár katonákat is kell küldeni a frontra, ha a NATO úgy kívánja. Karácsony Gergely új városdiplomáciai tanácsadójával kapcsolatban az is szóba került már, hogy vannak nem nyilvános amerikai kapcsolatai. Kendernay János 2018-ban még a német zöldek európai parlamenti listájára is majdnem felkerült.

Kendernay János 2018-ban még a német zöldek európai parlamenti listájára is majdnem felkerült, most pedig Korányi Dávid asztala mögé ült be a budapesti Városházán. Az ukrán háborúba fegyvereket is szállítana, most viszont tanácsadás, kapcsolattartás lesz a feladata –  írja a Magyar Nemzet.

A lap felidézte Kendernay Jánosnak a Válasz Online-nak adott 2019-es nyilatkozatát.

Mondja ezt egy embernek, aki Európát bejárta, beélte és otthonának tekinti? Annak mondja, akinek több százezer honfitársa Angliában és Németországban él? Annak örülnék egyébként is, ha az EP-listák a jövőben euró­pai szinten állnának össze

– így reagált Kendernay János, amikor egy 2019-es interjúban a hazaárulás vádjával illették. A Válasz Online egyébként azért vetette fel az ügynökvádat az LMP társelnökének frissen megválasztott politikussal szemben, mert 2018 végén egy ideig úgy tűnt, hogy a németországi Szövetség 90/Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) párt EP-listáján fog bejutni az Európai Parlamentbe.

A németek is kaptak egy amerikai helytartót

A lap rámutatott, hogy a német zöldpárttal kapcsolatban is visszatérő az ügynökvád; emlékezetes volt, amikor például a Greenpeace amerikai vezetőjét államtitkárnak nevezték ki az általuk vezetett külügyminisztériumba.

A németek is kaptak egy amerikai helytartót

– mutatott rá akkoriban az Alapjogokért Központ biztonsági szakértője.

Kapcsolódó tartalom

Kendernay pályázata, amivel a listára jelentkezett, a mai napig megtalálható a zöldek honlapján. Az LMP-s politikus azt is írja benne, hogy szimbolikus a visszatérése Németországba, hiszen szerinte fordulat előtt áll Európa. Szerinte sok dolgot kellene megvédeni, de még többet kell jobbá tenni. A visszatéréssel Kendernay arra utal, hogy a rendszerváltáskor a Humboldt Egyetemen tanult. Az LMP-s politikus aztán elmondása szerint ő maga döntött arról, hogy nem fogadja el az EP-listán való jelölés lehetőségét, annak ellenére, hogy szerinte a zöldek felvették volna a lista befutó helyére. Kendernay akkor arra hivatkozott, hogy az LMP-t kell visszavezetnie a helyes útra.

Katonákat és fegyvereket is küldene Ukrajnába

A magyar belpolitikai térben a Jobbikkal kiegészülő baloldali összefogástól Kendernay sem volt elragadtatva, arról már az LMP őt követő társelnöke, Kanász-Nagy Máté egyezett meg a többi ellenzéki párttal. Kendernay ekkor arról is beszélt a sajtónak, hogy a Kétfarkú Kutya Párt megerősödése is lehet a következménye a Gyurcsányékkal való összefogásnak, ami szerinte nem lenne rossz dolog.

A 2021-es előválasztási kampányban Szigetszentmiklóson tűnt fel, azonban végül nem indult a baloldali háziversenyen. Az orosz–ukrán háború kitörésekor azzal vetette észre magát, hogy a fegyverszállítások mellett foglalt állást, szerinte Márki-Zay Péter helyesen nyilatkozott, amikor arról beszélt, hogy akár katonákat is kell küldeni a frontra, ha a NATO úgy dönt.

Ez év végén aztán Karácsony Gergely városdiplomáciai tanácsadójaként tűnt fel, a poszton a dollárbotrány főszereplőjét, Korányi Dávidot váltotta. Az előző tanácsadó azzal vált ismertté, hogy ő gründolta azt az Action for Democracy nevű szervezetet, melyen keresztül jelenlegi ismereteink szerint hárommilliárd forintnyi dollártámogatás érkezett a magyar baloldal 2022-es országgyűlési kampányába.

Kapcsolódó tartalom

Korányi közel egymilliót keresett

A Magyar Nemzet közérdekű adatigényléssel fordult a fővároshoz azzal kapcsolatban, hogy Korányi Dávid – Karácsony Gergely korábbi városdiplomáciai főtanácsadója, valamint az Action for Democracy vezetője –, amíg a Városházának dolgozott, mekkora fizetést kapott, valamint mi volt a munkája, milyen feladatokat látott el.

A megküldött dokumentumokból kiderült, hogy Korányi Dávid illetménye a beléptetésétől – vagyis 2019. december 20-tól – kezdve jogviszonya megszűnéséig havi bruttó kilencszázezer forint volt. Feladata volt többek között vezetni a városdiplomáciai csoportot, közreműködni a Főpolgármesteri Irodát érintő igazgatásszervezési feladatok ellátásában, ellátni a város vezetőit külkapcsolatokat érintő információkkal és tanácsokkal, valamint kapcsolatot tartani a Budapestre akkreditált különböző testületekkel (mint nagykövetségek, konzulátusok, kereskedelmi képviseletek).

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hírek

Guruló dollárok: Karácsony leváltotta Korányit a városdiplomáciai posztról
A főpolgármester meleg szavakkal köszönte meg a külföldi kampányfinanszírozás ügyével vállalhatatlanná vált városdiplomáciai főtanácsadója munkáját, jelezte ugyanakkor, hogy Korányi a továbbiakban díjazás nélküli pozícióban fogja segíteni Budapest nemzetközi munkáját Európában és világszerte.
Belföld

Ajánljuk még