Baleset

Tömeges karambol történt az autópálya kivezető szakaszán, egy sávon halad a forgalom

Villamosbaleset a Petőfi hídon: maradtak még kérdőjelek az ütközéssel kapcsolatban

| Szerző: hirado.hu
Valószínűleg rosszul lett az a villamosvezető, akinek a járműve tegnap este nekiütközött egy megállóban álló szerelvénynek a Boráros téren. Az M1 értesülései szerint ezt megerősítik a vezetőfülkében lévő biztonsági kamera felvételei is. Összesen hatan sérültek meg, köztük a balesetet okozó villamos vezetője. Azt még vizsgálják, hogy az éppen ilyen esetek miatt használt éberségi berendezés miért nem fékezte le időben a szerelvényt – hangzott el az M1 Híradójában.

 

Az elsődleges vizsgálatok szerint a Buda felől érkező 4-es villamos mintegy húsz kilométeres sebességgel csapódott neki a megállóban álló másik szerelvénynek tegnap este a Petőfi híd pesti hídfőjénél.

Az ütközés következtében az érkező villamos eleje megemelte a másik jármű hátulját és körülbelül két méter mélyen benyomult annak utasterébe. A két vezetőfülke a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

A balesetet okozó villamos vezetője súlyosan megsérült, őt a tűzoltók emelték ki a roncsok közül. Rajta kívül még öt utas szenvedett könnyebb sérüléseket.

Sérült villamosok, miután összeütköztek a Boráros térnél 2022. december 19-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Komolyabb tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. A könnyű sérültek önerőből el tudták hagyni a szerelvényeket. A súlyos sérültek kimentésében kellett segédkeznünk” – tájékoztatott Balázs József a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vezetője.

A baleset körülményeinek tisztázására a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást indított.

December 19-én este háromnegyed 9 körül eddig tisztázatlan okból Budapesten a Petőfi hídon a Boráros téri megállónál két villamos ütközött össze. A ráfutásos baleset során hatan sérültek meg, köztük az egyik jármű vezetője. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit” – mondta Csécsi Soma, a BRFK szóvivője.

Sérült villamosok, miután összeütköztek a Boráros térnél (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Már a helyszíneléskor felmerült a gyanú, hogy az érkező villamos vezetője rosszul lett, ezért nem tudott fékezni a megálló előtt. Az M1 értesülései szerint a vezetőfülkében elhelyezett biztonsági kamera felvételei megerősítik ezt a vélekedést.

Délelőtti közleményében a BKV is ezt hangsúlyozza. A Combinókban egyébként négy, egymástól függetlenül működő fékberendezés van, a fékhiba tehát elvileg kizárt. Az még kérdés, hogy az éberségi berendezés, melynek karját a vezetőnek 10 másodpercenként működtetnie kell, miért nem fékezte le időben az irányítás nélkül maradt villamost.

Ajánljuk még