Időjárás

Viharos szél, görcsös fejfájás és tartós álmosságérzés – térképen mutatjuk, mi várható még

Hornung Ágnes: A családot nem kell mindenáron megváltoztatni

| Szerző: hirado.hu/ Kismarty Anna
Az előkészületek idén a korábbiaknál jobban megterhelhetik a családokat, ezért célzottan szeretnék támogatni az arra rászorulókat. A januári családtámogatások előrehozott utalása, valamint a nyugdíjemelés, ami a februárban érkező 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, mind segítség a családok számára – hangsúlyozta a hirado.hu-nak Hornung Ágnes. A családokért felelős államtitkár kifejtette: a családok védelme minden mást megelőz. Ezért is következetes a magyar kormány és a családpolitika iránya, amelynek célja, hogy a mai világban is ismerjék és fogadják el, hogy egy nemzet számára fontos értéket, a családot nem kell mindenáron megváltoztatni.

 

– A család- és népesedéspolitika nemzetstratégiánk egyik legfontosabb alapköve. Azonban folyamatosan olyan újabb és újabb válságok törnek ránk, mint a koronavírus, a háború és a szankciós infláció. Hogyan lehet mégis, ilyen bizonytalan körülmények között azt elérni, hogy minden kívánt gyermek megszülessen?

Kétségtelen, hogy egy pár évvel ezelőtt, amikor folyamatosan azt éreztük, évről évre kicsit könnyebbé váltak a hétköznapok, magunk sem gondoltuk volna, hogy rövid időn belül milyen gyökeres változások várnak ránk. A járvány, a szomszédban zajló háború és a szankciós energiaválság azonban mélyen átalakította mindennapjainkat. Éppen ezért feladatunk, hogy az élet minden területén olyan támogatásokat biztosítsunk a családoknak, amelyek valódi segítséget jelentenek. Célunk – Kopp Mária szavaival élve –, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. A kívánt gyermekek világrajöveteléhez, ahogy eddig, úgy ezen túl is minden támogatást megadunk, ebben őszintén hiszek, és eziránt elkötelezett Magyarország kormánya is. Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyermekvállalási kedv a külső események hatására átmenetileg visszaeshet, de ha a családok érzik, hogy a nehézségek ellenére is minden támogatást megkapnak, bíznunk kell abban, hogy a fiatalok nem adják fel családalapítási és gyermekvállalási céljaikat.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy a családtámogatások GDP-hez viszonyított aránya összefügg a teljes termékenységi mutatóval, vagyis minél többet költ az állam a családokra, minél több intézkedést hoz az érdekükben, annál jobban emelkedik a termékenységi mutató. Hogy áll ebben a kérdésben Magyarország az Európai Unióhoz viszonyítva? 

Továbbra is büszkék lehetünk az eredményeikre. Magyarországon 2011 és 2021 között a gyermekes családok részére nyújtott közvetlen pénzbeli támogatások és kedvezmények összege – a közvetett, természetbeni szolgáltatásokat nem számítva – 75 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet. 2010 óta ráadásul a többletráfordítások mintegy 30 százaléka kapcsolódott kifejezetten újabb gyermekek születését ösztönző juttatáshoz. Ilyen például a babaváró támogatás, a jelzáloghitel-csökkentési támogatás, a megelőlegezett CSOK és a diákhiteles anyák támogatása. Ezek eddig átlagosan mintegy 150 ezer gyermek megszületését eredményezték, és ezeknek köszönhetően még számos további gyermek világrajövetele várható. Nemzetközi összehasonlításban is dobogós helyen állunk a GDP arányos családbarát ráfordítások mértékében.

Hatalmas eredmény, hogy a gyermekvállalási kedv Magyarországon emelkedett a legnagyobb mértékben az Európai Unión belül: a termékenységi ráta az időszak átlagában jelentősen, 20 százalékkal emelkedett 2010-hez képest, ráadásul a járvány ideje alatt egyedül nálunk nőtt a születések száma.

Azt kell tehát látnunk, hogy a családok támogatására uniós átlagban is kiemelkedő mértékű ráfordítások eredményre vezetnek.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a zánkai Erzsébet-táborban 2022. december 15-én. Európa legnagyobb táboroztatási programjában 180 ezren vettek részt az idén, az Erzsébet-táborok valamelyikében a program fennállása óta eltelt évtizedben több mint egymillióan töltötték idejüket – közölte az államtitkár. MTI/Vasvári Tamás

– Ön, mint a családokért felelős államtitkár folyamatosan kapcsolatban áll a különböző családsegítő szervezettekkel, alapítványokkal. Mik a tapasztalatok, az ünnepek környékén milyen segítségre van leginkább szüksége a családoknak? Hogyan látják, mennyiben lesz más az idei ünnepi időszak a háború és energiaválság árnyékában?

Az ünnepi időszak elsősorban a családok együtt töltött idejéről, a meghittségről szól. Az év vége a lelki feltöltődés, a szeretteinkkel töltött percek megélésének az időszaka. Azonban nem tagadhatjuk: az előkészületek idén a korábbiaknál jobban megterhelhetik a családokat, ezért célzottan szeretnék támogatni az arra rászorulókat. A januári családtámogatások előrehozott utalása, valamint a miniszterelnök úr által bejelentett nyugdíjemelés, ami a februárban érkező 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, mind segítség a családok számára. Emellett több családsegítő szervezettel állunk kapcsolatban, amelyek számos módon támogatják a családokat a karácsonyi időszakban is. Gyermekközpontú rendezvények szervezésében, adományok gyűjtésében, közösségek célzott támogatásában veszik ki részüket a közös munkából egész évben.

– Nehezen vitatható, hogy a család, mint társadalmi forma az utóbbi években folyamatos, globális támadás alatt áll az eltörlés kultúrája, a woke és a genderpropaganda miatt. Mi ennek a legnagyobb veszélye, a kormány hogyan tud egyáltalán védekezni az egyre erősebb dömping ellen?

Ebben az ügyben továbbra is következetes a magyar kormány és a családpolitika iránya. Mi nem harcolni szeretnénk, csupán azt, hogy a mai világban ismerjék és fogadják el, hogy egy nemzet számára fontos értéket, a családot nem kell mindenáron megváltoztatni.

Hazánk ezeréves kultúrája a családokra épült, és ezt a hagyományt nem szeretnénk elfelejteni.

Az év végéhez közeledve, hogyan értékelné a magyar családpolitika válságállóságát? Megtartanak minket a fundamentumok?

Magyarország azon kevés országok egyike, amely elkötelezett abban a munkában, hogy a családok védelme minden mást megelőz. Azonban nem elég csak megerősíteni és megvédeni őket, figyelemmel kell lenni arra is, hogy mi a családok igénye. Sikeres családpolitikát csak akkor folytathatunk, ha együtt gondolkodunk a magyar családokkal. Mi ezt tesszük: kollégáimmal mindennap arra törekszünk, hogy családtámogatási rendszerünk a családi élet minden területén valódi segítséget nyújtson.

Aktuálisan kiemelt feladatunknak tekintjük azt is, hogy támogassuk az első gyermekek minél korábbi megszületését, hiszen így nagyobb esélye van a testvérek megszületésének, a nagycsalád kialakulásának.

Emellett fontosnak tartjuk, hogy a családok anyagi biztonsága a lehető legstabilabb lábakon álljon, és azt, hogy a munka és a család közti minőségi kapcsolat megteremtésében minden segítséget megadjunk a gyermeket nevelő szülőknek.

Ön kisgyerekes anyuka, emellett a legfontosabb kormányzati ügy képviselője. Mennyire nehéz összeegyeztetni a kettőt? 

Nőként, két kisgyermek édesanyjaként megtisztelő feladat képviselni a családokat. A magánéleti tapasztalatok pedig segítik megérteni, átélni a családi élethelyzeteket. Úgy érzem, a szakpolitikai döntések meghozatalában ez érzékennyé, empatikussá és elhivatottá tesz. Örülök annak, hogy a munkámmal minden nap tehetek azért, hogy könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni. A munka és a magánélet közötti minőségi kapcsolat megteremtése természetesen számomra is nagy kihívás. Szerencsére mindenben támogat a férjem, akivel közösen hoztuk meg azt a döntést is, hogy a tervezettnél korábban térek vissza a munka világába.

– Végezetül: mi lesz a karácsonyi menü, hogyan töltik az ünnepeket?

Nagyon várom a karácsonyt, hogy minél többet lehessünk együtt kisebb és nagyobb családi körben. A munka mellett ugyanis nagyon gyorsan telnek a hétköznapok, és jó lesz felhőtlenül együtt lenni. Őszinte leszek: nem tervezünk különleges programokat. Mondjuk úgy, szeretném, ha egy kissé lassabban telnének az órák, hogy sokat együtt tudjunk lenni. Nyilván szépen feldíszítjük az otthonunkat, és elkészítjük a hagyományos karácsonyi menüt, de ha ezzel készen vagyunk, szeretném, ha kielvezhetnénk az ünnep adta lehetőséget az együtt töltött időre.

Borítóképen Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár (Fotó: Bodó Gábor)

Ajánljuk még